АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БЕЗ НАПРЕДЪК ПО БЕЗВИЗОВИЯ РЕЖИМ СЛЕД СРЕЩАТА МЕЖДУ ЗАХАРИЕВА И ПОМПЕЙО

Захариева и Помпео
06.11.2018 / 12:31

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна за първи път официално с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо във Вашингтон. Положителни новини във връзка с отпадането на визите засега няма, но пък за началото на следващата година се подготвя посещение на премиера Бойко Борисов в САЩ.

Основните акценти в разговора в понеделник късно вечерта са били свързани с продължаването на стратегическото партньорство между София и Вашингтон.

Министър Захариева е повдигнала въпроса с безвизовия режим, но засега ситуацията остава без промяна. Единствените мерки, които могат да се вземат са за по-доброто информиране на българските граждани, които кандидатстват за визи.

„САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата“, заяви Захариева.

Ситуацията на Балканите също е била сред фокусите на двустранната среща. По думите на българския външен министър Помпейо е оценил високо подкрепата, която България оказва на съседите си от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС и НАТО.

Разговорите относно военното сътрудничество между София и Вашингтон продължават в посока развитие на програмата за съвместни тренировъчни мисии, както и на цялото сътрудничество в рамките на НАТО. Първите дипломати на България и САЩ са обсъдили и ситуацията в Близкия Изток и по-конкретно продължаващата война в Сирия.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев