АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН ОБЯВИ, ЧЕ Е ГОТОВ ДА СЕ СРЕЩНЕ С ТРЪМП НА 11-И НОЕМВРИ

Президентът на Руската федерация Владимир Путин и Джон Болтън
24.10.2018 / 08:01

Руският президент Владимир Путин е готов да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на 11-и ноември в Париж. Тогава във френската столица ще бъде отбелязана стотната годишнина от края на Първата световна война.

Путин отправи предложението си на среща в Кремъл със съветника на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

Руският лидер оцени предишната си среща с американския президент, през юли в Хелзинки, като "макар и трудна на моменти, но конструктивна като цяло" и добави:

"Затова за нас, честно казано, понякога е изненадващо да виждаме как Съединените щати предприемат по отношение на Русия с абсолютно нищо непровокирани стъпки, които ние не можем да наречем приятелски. Ние практически не отговаряме на нито една ваша стъпка – не, всичко това продължава и продължава."

За два дни в Москва Джон Болтън успя да разговаря със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, с министрите на отбраната и на външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров, както и с президента Владимир Путин.

В края на посещението си Болтън даде заключителна пресконференция, на която заяви, че Русия отдавна нарушава Договора за ракетите със среден и малък обсег. Така той обясни обявеното от президента Тръмп намерение да изтегли Съединените щати от договора и добави:

"Съществува нова стратегическа реалност, на която двустранният договор за балистичните ракети от времето на Студената война не съответства."

Попитан дали е възможно предоговаряне на споразумението с Русия и присъединяване към него на други държави, Джон Болтън отговори:

"Американската позиция е, че Русия нарушава договора. Руската позиция е, че нарушения няма. Как можем да убедим руснаците в нещо, което те изначално отричат. Що се отнася до универсализирането на договора, разговори се водят от 2004г., направени бяха усилия в тази посока, но всичките се провалиха."

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев