АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ПОСЕТИ МАНАСТИРА "СВ. ПЕТКА" КРАЙ АСЕНОВГРАД, ДАВАТ ОЩЕ ПАРИ ЗА СВЕТАТА ОБИТЕЛ

Бойко Борисов в  „Св. Петка Мулдавска“
12.10.2018 / 18:26

Още 3 млн. лв. ще бъдат отпуснати за довършване реконструкцията на манастира „Св. Петка Мулдавска“ и прекарването на водопровод до там. Това съобщи в светата обител премиерът Бойко Борисов. Той беше категоричен, че обликът на сградата трябва да запази старинната си автентичност, заради което ще има съгласувателни процедури с Министерството на културата.

Част от средствата ще бъдат и за реставриране на храма, който е в двора на манастира. Пари ще се заделят и за изграждането на водопреносна мрежа от разклона по пътя за Кърджали до светата обител, както и за асфалтиране на трикилометровата отсечка до манастира, която в момента е с чакъл. "Под 3 млн. лв. за пътя, ВиК-то и самия манастир, и камбанарията няма да мине. Разбрали сме се с владиката, започваме първо със Семинарията, защото там са децата. Паралелно с това те правят за тук проект, защото няма и на части съответно както и досега - каквото е поискал владиката, нищо не съм му отказал", каза Борисов.

Парите ще се отпускат поетапно. Премиерът каза, че ВиК проектът вече е съгласуван на всички нива. Изграждането на водопреносната мрежа ще струва около 1 млн. лв., а на кмета на Община Асеновград Емил Караиванов Борисов поръча да извърши отчуждителни процедури на няколко частни имота, за да бъде изграден пътят към светата обител.

"Паралелно с проекта за реконструкция и запазване на старините, след като възстановихме вече и е факт изгорялото крило, да продължим нататък, че миряните от Пловдивската епархия да имат своя прекрасен кът, каза премиерът.

Манастирът е с над 200-годишна история. Известно е, че в него се е укривал Апостола на свободата Васил Левски.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев