АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА: БЕШЕ ОЧЕРНЕНА НЕ БЪЛГАРИЯ, А ДЪРЖАВАТА НА БОРИСОВ

 Елена Йончева
12.10.2018 / 12:37

"В международен план, България беше очернена, но не нашата България, а самият Бойко Борисов и държавата, която той създаде за последните десет години. Самият той призна, че за три дни е чул толкова чудовищни неща за България. Те са чудовищни, но за неговото управление". Това заяви говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева пред бТВ.

Елена Йончева: Беше очернена не България, а държавата на Борисов

Тя допълни, че американските медии цитират доклада на Държавния департамент на САЩ за България, където се казва, че служители на всички клонове на правителството са зависими, замесени безнаказано в корупционни практики - подкупи, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние. По думите й в доклада за миналата година се казва, че корупцията е свързана с големите инфраструктурни проекти.

Елена Йончева подчерта, че именно заради това, БСП е призовала това разследване да бъде международно. Тя коментира, че помощ са предложили от американското посолство, от Брюксел, и това не е случайно. "Имаме добри специалисти, много добри криминалисти и нямам съмнения, че имаме капацитета да доведем до край едно такова дело. Но нямаме доверие в институциите в България, където е възможно "Ало, Ваньо" , Гинка да купи ЧЕЗ, където мафията се е настанила в държавата. Според Йончева колкото и добре да е направено разследването, ситуацията в България е такава и затова едно международно участие е щяло само да допринесе за него.

"Все още има много неотговорени въпроси "защо?". Международните експерти щяха да помогнат това да не е така и да спрат всички спекулации", категорична бе тя. По думите й показателно е, че през 2006 г. по свобода на медиите България е била на едно и също място с Франция - 34-то, а сега сме на 111-то място, последно място от държавите от ЕС, сред държави като Конго и Гвинея.

За вота на недоверие, готвен от левицата, Йончева каза, че той е обсъден много широко вътре в партията, както и на срещи с пациентски, лекарски организации, представители на общинските болници. Тя обясни, че върви един широк дебат какво да се прави с българското здравеопазване, което в момента, практически, е във фалит - 600 млн. лв. дължат болниците.

"Това, което предлага министърът на здравеопазването, е само начин как да се налеят още близо 1 млрд. лв., но от джоба на всеки един българин, за да се закърпи положението.Мотивите за вота на недоверие ще бъдат внесени следващата седмица", заяви Йончева.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев