АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. Г. МИХАЙЛОВ: ПАЦИЕНТЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЪРНАТ В ЦЕНТЪРА НА СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

проф. Георги Михайлов
10.10.2018 / 08:23

Здравната система трябва да влезе в синхрон с цялата европейска система на здравеопазване. Това каза в предаването "Преди всички" проф. Георги Михайлов от здравната комисия в парламента и депутат от БСП. От левицата отложиха внасянето на вота на недоверие към правителството за здравната политика за началото на следващата седмица и започнаха срещи със съсловните организации.

За предлаганата здравна реформа проф. Михайлов коментира: „Тук не става дума за реформа на управление на здравеопазването, реформа по същността на здравеопазването. /…/ Пациентът се оказа в периферията на системата и всичките интереси – на държавни, и на частни лечебни заведения, се устремиха към това, което уж не е цел на търговските дружества като лечебни заведения – печалба. Всичко стана в една безобразна история, която наруши баланса между болнична и доболнична помощ. Системата на здравеопазването е болна и е пред рухване“.

Според него системата се нуждае от спешни и обмислени решения. Не ни трябват дълги разговори за нещо, което само ще дофинансира системата, но няма да промени нейната същност, категоричен е той.

Необходими са някои сериозни промени, които да върнат пациента в центъра на системата на здравеопазването и той да бъде обгрижван по оптимален начин, подчерта проф. Михайлов и обясни:

„Първо трябва да се прекрати съществуването на болничните заведения като търговски дружества, да се прекрати заплащането на дейността на лечебните заведения по клинични пътеки".

„Как се случи така, че в най-бедната държава в ЕС се народиха множество частни онкологични лечебни заведения, които започнаха да имат печеливша дейност?“, попита още депутатът от БСП и добави мнението си:

„Да се хвърля върху онкологията причината за харчовете в здравеопазването – това ще доведе до такъв бумеранг, че тези, които го правят, не могат да си представят какво ще се случва. Не бива с това да се злоупотребява“.

Изпълнителният директор на Ловешката болница д-р Румяна Нановска коментира планираната нова здравна реформа: „Здравната реформа е добре замислена за в бъдеще, но за нашата болница и другите, които вървят по нашите стъпки трябват спешни мерки. Излизането от това състояние – месец за месец да се чудим как да изкараме, е много трудно и това не спасява в момента болници като нашата“.

Д-р Алекси Делчев допълва какво трябва да се промени, за да заработи наистина нова здравна реформа: „Новата здравна реформа трябва да стане само при положение, че в комплекса от мерки, които трябва да се вземат, трябва да има яснота кой в какъв обем какво точно ще върши, дали има дублирани дейности, дали разпределението на медицинската услуга върху населението е добре разпределена. Започна да се селектира дейността на печеливша и непечеливша, а не на целесъобразна и нецелесъобразна, не на хуманна и важна за здравето на населението“.

Делчев попита: „Кой застраховател би застраховал човек, който не иска да си плаща здравните осигуровки – това е парадокс. Не виждам с тези 12 лв. как балансът ще се промени“.

Д-р Наташка Шопова смята, че планираната здравна реформа ще усложни още работата на лекарите.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев