АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РАБОТОДАТЕЛИ И СИНДИКАТИ СЕ СКАРАХА ЗА МАКСИМАЛНИЯТ ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД

Пари
08.10.2018 / 09:53

Предложението на правителството максималният осигурителен доход да се увеличи от 2600 на 3000 лв. от следващата година предизвика остри реакции от страна на бизнеса, особено в секторите с по-високи възнаграждения.

Мярката, с която ще се осигурят приходи за увеличаване тавана на пенсиите, беше договорена между управляващите и синдикатите.

Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал увеличаването на максималния осигурителен доход ще насърчи сивата икономика сред високо платените и до отлив на висококвалифицирани кадри.

Работодателите настояват да отпаднат осигурителните прагове, които се спускат административно.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” напомни, че по принцип максималният осигурителен доход трябва да е десет пъти минималната работна заплата – над 5000 лв. С увеличаването му на 3000 лв. се прави плаха крачка в правилна посока, смята представителката на синдикатите.

Според Николай Говедаров от Българската асоциация на пенсионерите таван на пенсиите не трябва да има, защото той ограбва хората, които са си плащали осигуровки и трябва да получават сума над този таван. От пенсионерската асоциация настояват минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст всяка година да се определя спрямо линията на бедност и да бъде равна поне на нея. Сега линията на бедност е 321 лв., догодина ще бъде 348 лв., а минималната пенсия е 200 лв.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев