АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ПРОДЪЛЖАВА СРЕЩИТЕ СИ С БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ В УКРАЙНА

 Илиана Йотова с български деца в Украйна
04.10.2018 / 08:01

Продължава посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Украйна и срещите й с бесарабските българи - най-голямата ни историческа диаспора.

Йотова ще посети селата Бановка, Лощиновка и Криничное, които са създадени от български преселници преди близо два века. В Криничное е роден историка Димитър Агура - един от първите преподаватели по история в Софийския университет и няколко пъти ректор на висшето учебно заведение.

Вицепрезидентът ще разговаря с кметовете на селата в Измаилския район и ще се срещне с българската общност там:

"За пръв път в Украйна чух за България да се говори като за "Българията" - като една мечта, като нещо, което съществува на този свят, и като се обърнеш към него всички въпроси и проблеми са решени", заяви Йотова.

Пред сънародниците в Одеса тя изтъкна, че София трябва да настоява пред украинските власти за развитие на региона, населен с българи.

"Трябва да бъдем много по-твърди в отстояването на интересите ни - и там в България, и тук в Украйна. Иска ми се и нашата общност тук да е много по-обединена. Само това е залогът за постигане на успех", каза вицепрезидентът.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев