АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ВУЧИЧ ОБЕЩА НА ПУТИН СЪРБИЯ ДА ЗАПАЗИ ВОЕНЕН НЕУТРАЛИТЕТ

Президентът на Руската федерация Владимир Путин и Александър Вучич
03.10.2018 / 09:53

Сърбия остава привързана към неутралитета си във военната сфера. Това увери държаният глава на западната ни съседка на срещата с руския президент Владимир Путин в Москва, предават TACC и Агенция "Фокус".

„Като независима и свободна държава, Сърбия ще запази военния си неутралитет. Мисля, че тя е единствената държава в Западните Балкани с подобна политика“, отбеляза Вучич. Сърбският президент изказа признателност към Русия за подкрепата ѝ в условия, в които Белград ежедневно е изправен пред множество провокации.

Коментирайки Западните Балкани, Вучич определи ситуацията като „много сложна“, а по отношение на преговорите между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения, сръбският президент отбеляза, че „независимо от нашите стремежи да постигнем компромис и да поддържаме мира и стабилността, сме много далеч от каквото и да било решение за Косово и Метохия“.

На срещата Вучич отправи покана към Путин да посети Белград в близко бъдеще, като увери, че за сръбския народ посещението му би била голяма чест.

Вучич пристигна в Кремъл само дни, след като обяви повишена бойна готовност на армията заради пограничния инцидент с Косово. Преди отпътуването си за Москва Вучич поясни, че в разговорите между двамата президенти е включено и влизането на косовските командоси в северната, предимно населена със сърби част на Косово, докато Кремъл изтъква, че визитата е планирана преди доста месеци и няма пряка връзка с напрежението на Балканите, предава RT.

Инцидентът от събота заплаши споразуменията между Белград и Прищина, но от косовска страна бе оправдан с мерките за сигурност, които трябва да се предприемат при пътуване на държавния глава. Сърбия реагира, като обяви повишена бойност готовност на армията си.

„Конфликтът около този инцидент вероятно ще затихне, но потенциалната опасност от нов не е за подценяване“, коментира Александър Павич, политически анализатор на RT. „Случилото се става по средата на опитите на Вучич да преговаря с Косово, което не е признато за суверенна нация нито от Сърбия, нито от Русия“, припомня анализаторът.

Според политолога, ако бъде постигнато споразумение, „Сърбия ще се парализира отвътре и обществото й ще раздели, защото по-голяма част от гражданите са против (предложението за) разделяне. Темата е изключително деликатна и за двамата президенти“. Ако статутът на Косово като суверенна държава се укрепи благодарение на признаването му от Сърбия, най-вероятно е Косово да стане част от Албания, която е член на НАТО, а за Москва НАТО е враждебна на Русия организация, припомни Павич.

Според Павел Кандел, експерт по етническите конфликти към Института за Европа при Руската Академия на науките (РАН), това кръстосване на шпаги не е нещо повече от пиар упражнение и за двете страни: „Тачи, чиято позиция е отслабена, наистина има нужда да демонстрира колко е твърд, как може да контролира ситуацията и да прокара път към Северно Косово, като вземе военни със себе си. Същото важи за Вучич и за бойната готовност на армията му. И той трябва да обяви, че е твърдо момче”, коментира Кандел пред RT.

Той смята, че споразумението между Косово и Сърбия е твърде неясно заради липсата на гъвкавост от страна на Прищина, но вярва, че „Вучич ще се окаже подготвен да признае независимостта на Косово в замяна на сръбското членство в ЕС. Това обаче ще трябва да го приеме като компромис. Албанците [в Косово] нямат желание да отстъпват нищо, за да спасяват имиджа на Вучич” .

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев