АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МОСКВА ОТКРИТО ПОДКРЕПИ ГЕОРГЕ ИВАНОВ

Президентът на Руската федерация Владимир Путин и Георги Иванов
02.10.2018 / 11:10

Резултатите от преговорите между Скопие и Атина за преименуване трябва да бъдат обсъдени в ООН, твърди руското МВнР, цитирано от segabg.com.

Това се казва в коментар на руското външно министерство по повод на референдума в Македония, който се проведе на 30 септември.

„Нашата принципна позиция остава непроменена: дългосрочно решение може да бъде намерено само от самите страни, без намеса отвън; то трябва да бъде в рамките на закона и да има широка обществена подкрепа. Договорът от Преспа явно не съответства на тези критерии.

Той противоречи на международното право и на македонската конституция, което многократно е подчертавал македонският президент Георги Иванов, включително и от трибуната на Общото събрание на ООН“, заявяват от руското МВнР Русия в качеството си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН „внимателно следи развитието на ситуацията“. „Изхождаме от това, че в съответствие с член 3 на резолюция 845 на Съвета за сигурност на ООН резултатите от преговорите между Скопие и Атина ще бъдат разгледани в Съвета за сигурност на ООН“, подчертават от външнополитическото ведомство.

Коментирайки резултатите от състоялия се в неделя референдум, от МВнР отбелязват:

„Избирателната активност от 36,8% не позволява да се признае плебесцитът за състоял се /за това са необходими 50%/ и недвусмислено показва, че македонските избиратели са предпочели да бойкотират грубо наложените отвън на Скопие и Атина решения: водещите политици от страните-членки на НАТО и ЕС непосредствено участваха в разгърналата се пропагандистка кампания, без стеснения се намесваха във вътрешните работи на тази балканска държава“

„Въпреки, че две трети от населението на Македония не подкрепи Договора от Преспа, резултатите от гласуването бяха незабавно приветствани от ръководството на ЕС и НАТО, а също така от Вашингтон. Налице е стремеж да се осигури ускорено привличане на Скопие в НАТО, въпреки мнението на македонския народ“, се подчертава в изявлението на руското външно министерство.

Източник: "Сега"

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев