АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РЕФЕРЕНДУМЪТ В МАКЕДОНИЯ СЕ ПРОВАЛИ

Македония
30.09.2018 / 23:44

Избирателните секции в Република Македония, където гражданите можеха да се произнесат по въпроса "Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на договора между Република Македония и Гърция?" бяха затворени в 19 часа (20 часа българско време), предаде агенция МИА.

По последни данни на Държавната избирателна комисия избирателната активност до 18.30 часа е била 34,09 процента, или 519 435 граждани са упражнили правото си на глас, съобщи БТА. За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват над половината от регистрираните малко над 1,8 млн. гласоподаватели.

Избирателите трябваше да дадат отговор на въпроса дали приемат договора с Гърция за преименуване на страната на Република Северна Македония.

Гражданите на Македония предпочетоха бойкотa пред подкрепата за евроатлантическата интеграция на страната, ако съдим по ниската избирателна активност, която бе регистрирана на днешния референдум.

Въпреки интензивната кампания "за" промяна на името, която управляващите в Скопие проведоха през последните седмици, очакванията им за категорична подкрепа на договора с Гърция от страна на македонците засега изглежда не се оправдаха.

Преди броени дни държавният глава на Македония Георги Иванов изнесе емоционална реч от трибуната на 73-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк, в която призова открито към бойкото на референдума. Иванов припомни на гражданите на югозападната ни съседка, че гласуването на референдума е право, а не задължение.

"В тези няколко часа преди влизането в сила на забраната за агитация, искам да изпратя послание до моите съграждани - гласуването на референдум е Ваше право, а не задължение. Никой не може да бъде подведен под отговорност за гласуването, т.е. за отказа си да гласува за референдума", припомни Иванов. Той добави, че всеки гражданин има право самостоятелно да реши дали да излезе да гласува, или да бойкотира вота. Иванов сподели, че e решил да не гласува на 30 септември и изрази надеждите си, че гражданите на Македония ще вземат "мъдро решение“.

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски също не гласува на референдума за името. От партията му съобщиха, че според лидера им въпросът, на който македонците са призовани да отговорят, е "многостранен и манипулативен". За пореден път опозицията подчерта, че е срещу промяна на името на Македония и срещу договора с Гърция, който описва като "капитулация".

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев