АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ООН ПРОДЪЛЖАВА

ООН
26.09.2018 / 10:08

В Ню Йорк продължава Общото събрание на ООН. От трибуната на световната организация вчера говориха президентите на САЩ, Турция, Франция и Иран.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш нарисува мрачна картина в речта си, като посочи увеличаването на поляризацията и популизма в отделните държави, отслабването на сътрудничеството между тях и „крехкото“ доверие в международните институции.

Президентът Доналд Тръмп похвали севернокорейския лидер Ким Чен-ун, че е предприел смели стъпки към помирение, но каза, че те са недостатъчни, за да отслабят международните санкции. Тръмп отправи тежки думи по адрес на Иран като каза, че иранското ръководство сее хаос, смърт и разрушение. По думите му, страната е „корумпирана диктатура“, ограбваща иранския народ, за да плаща за агресия в чужбина.

От своя страна иранският президент Хасан Рохани обвини САЩ, че искат да свалят от власт режима в Техеран и нарече „икономически тероризъм“ американските санкции срещу Иран.

Френският президент Емаснюел Макрон призова проблемът с Иран да бъде решен чрез диалог и мултилатерализъм. В речта си пред Общото събрание на ООН той заяви, че споразумението от 2015 г., от което Съединените щати излязоха, помага за обуздаване на ядрените амбиции на страната.

В днешния втори ден от Общото събрание се очаква речи да изнесат държавните глави и правителствените ръководители на Ирак, Афганистан, Полша и Никарагуа.

Продължава участието на премиера Бойко Борисов и водената от него българска делегация в 73-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев