АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕКСПЕРТИ: МАКСИМАЛИЗМЪТ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА И РОДИТЕЛСКИТЕ АМБИЦИИ ПРАВЯТ ДЕЦАТА НЕЩАСТНИ

Училище
19.09.2018 / 13:36

Проблемът с образователната система на България е, че не съобразява ритъма на образователните степени с чисто биологичното развитие на децата. Това каза председателят на Сдружение „За активно образование“ Пепи Димитрова в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

"Този период между 12 и 16 години, когато и момичетата и момчетата са в хормонален дисбаланс, което предполага друго отношение към живота, те трябва да направят съществената стъпка към смяната на училището и постъпването в гимназия", добави тя. Димитрова напомни, че децата не са щастливи, ако родителите им са твърде амбициозни и не споделят вижданията им за развитие.

Психологът Иван Игов изрази мнение, че максимализмът на образователната система у нас отблъсква голяма част от децата: „Грешката е в системата, защото децата понякога покриват амбициите на родителите си, но има една голяма група деца, които просто не желаят да участват в тази система, а нещата така са направени, че тези деца могат много трудно да бъдат отново уловени. Основната причина е максимализмът на образователната ни система. Дискриминацията спрямо децата ни по отношение на трудността на учебните програми и начина, по който те се преподават, е такъв, че наистина ги демотивират много силно.“

Игов уточни, че мерките, които се взимат с новите учебни програми, са много палиативни: „Трябва да се работи съвсем глобално, трябва системата да бъде изцяло променена“.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев