АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

АФРИКАНСКАТА ЧУМА СТИГНА БЪЛГАРИЯ, ЕВТАНАЗИРАТ СВИНЕТЕ В ТУТРАКАНЦИ

БАБХ)
01.09.2018 / 10:03

ТУТРАКАНЦИ

Това обяви на извънреден брифинг вчера изпълнителният директор на Българската агенция по храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Той обясни, че въпреки всички взимани мерки от страна на институцията, африканската чумата все пак е влязла в страната ни.

Пробите от животните в района са били изпратени в лаборатория, а в петък положителният им резултат е бил потвърден.

По думите на Илиев полицията е предприела нужните действия за ограничаване на движението в селото.

Това е първият случай на африканска чума по прасетата у нас. Изпълнителният директор на агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев разказа, че собственикът на седем прасета в село Тутраканци е извикал ветеринарен лекар, но три от животните са умрели. За случилото се са били информирани и лекарите във Варна.

"Отишъл е шефът на Отдел "Здравеопазване". Вчера беше направена аутопсия, получихме снимките. И бяха изпратени проби в референтната лаборатория за африканската чума. С полицията сме взели мерки да се ограничи движението в селото Тутраканци и се проверяват всички автомобили за свине и свински продукти", каза д-р Илиев.

Всички свине в 3-километровата предпазна зона, която беше създадена, ще бъдат умъртвени. Общият брой на свинете в Тутраканци е бил 30, от които са останали 23. Още 58 са в съседното село Бозвелийско. Създава се 10-километрова зона, в която всички прасета се поставят под мониторинг и състоянието им ще се следи постоянно. В тази зона влиза и самият град Провадия.

"Много е важно в тази ситуация мерките да са незабавни, за да не се даде възможност по някакъв начин този вирус може да бъде пренесен. Обикновено това се случва неумишлено или са действия, несъобразени с това как се пренася. Хората не винаги се съобразяват", посочи още д-р Илиев.

По думите на Илиев в Румъния има 202 000 разболели се от африканска чума животни.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев