АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗМИНАЛИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ СЕЗОН В ТРИ ДУМИ - ПРОБЛЕМ, ПРОТЕСТ, ПАРИ

Проблем – протест – пари
06.08.2018 / 15:06

Властта действа изключително неадекватно при ситуацията с чумата по животните в Странджа, затова и според социологическите данни 48% от запитаните смятат, че няма чума по животните в региона. Това заяви в предаването „12+3“ политологът Светлин Тачев.

Изминалият политически сезон може да бъде изразен в три думи: проблем – протест – пари, смята лидерът на Движение „България на гражданите“ Димитър Делчев:

„Когато изникне някакъв проблем, управляващата коалиция се опитва да купи хората, които имат реален проблем. Такъв беше и случаят с надзирателите, и с полицаите, и с майките на деца с увреждания, осигурявайки си малко време, за да може това време, през което си е купила спокойствие, да продължи да граби“.

Хората недоволстват от опита да се дадат на няколко олигарси едни пари през чисто лобистки промени в закона

Случилото се със Закона за приватизацията и следприватизационния контрол беше очевиден пример за „нахранване“ на близки до правителството олигарси, подчерта Делчев:

„Хората недоволстват от опита да се дадат на няколко олигарси едни пари през чисто лобистки промени в закона. Тук не трябва да се пропуска, че парламентарната опозиция в лицето на БСП много охотно се включи в помощта на ГЕРБ и патриотите тези милиони да отидат там, където трябваше“.

Димитър Делчев определи сегашния модел на управление като „луд“ и докарващ българите до липса на всякаква яснота какво ще се случи през следващите месеци. В 75 на сто от общините основният работодател е кметът, а не местният бизнес, допълни Делчев, според когото този модел на управление е създал федерализирани местни общности: „Този модел на управление е сбъркан и той гарантира едно единствено нещо - бедност и лош живот на българите. Трябва да се подреди държавата, така че моделът на управление да е справедлив и да има за всички, а не само за няколко тотални олигарси“.

Продължава да бъде устойчив процентът на смятащите, че държавата отчасти трябва да учства по-сериозно в икономиката, отбеляза Светлин Тачев: „Това, според мен, се дължи на неолибералните модели, които бяха прокарани и в България от 90-те години, и които в продължение на години бяха налагани, и може би гражданите искат повече включване“.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев