АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ СЪСИПВАТ ПСИХИКАТА НА ДЕЦАТА

В мрежата
06.08.2018 / 14:54

Социалните мрежи имат все по-голямо влияние върху психиката на децата и водят до тяхната инфантилизация, твърди баронеса Сюзън Грийнфийлд, старши научен сътрудник в Оксфордския университет и бивш директор на Кралския институт на Великобритания. Пред в. „Дейли телеграф“ баронесата изразява мнението си, че социалните мрежи и видеоигрите създават поколение от хора с психическа и емоционална незрялост на ниво тригодишни. В процеса на отглеждане децата все по-често получават незабавно удоволствие с помощта на социални мрежи и игри. Според Грийнфийлд поради това се формира необходимостта от незабавно разсейване и не се развива вътрешно мислене. "Аз прогнозирам, че хората ще започнат да приличат на три годишни деца: емоционални, рискуващи, с лоши социални навици, с ниско самосъзнание и ниска концентрация на вниманието," подчертава Грийнфийлд, която беше една от първите, когато още преди четири години предупреди, че социалните мрежи и видеоигрите трансформират детския мозък.

Според изследователя проблемът става все по-дълбок, децата се нуждаят всяка минута от стимулация, те вече не са в състояние да разсъждават, да формулират свои собствени мнения и мисли. В резултат на това следващото поколение ще стане по-нарцистично, с ниско самочувствие и по-високи нива на депресия, тъй като комуникацията чрез социални мрежи замества личните разговори на децата.

Според Грийнфийлд технологичните компании, които използват алгоритми, за да поддържат хората в мрежата, сами трябва да се занимават със защитата на детския мозък от вредните ефекти на технологията. Тя също така счита, че е изключително важно родителите да бъдат информирани за последиците от "живеенето в интернет", както се случва с пропагандата против тютюнопушенето или срещу алкохола.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев