АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

"НИЕ ГИ НАРИЧАМЕ ВИКИНГИ"

Ние ги наричаме викинги
24.07.2018 / 20:35

Превъзходна изложба в замъка на херцозите на Бретан в Нант проследява клишетата за "мъжете от Севера", белязали културата и историята на късното европейско Средновековие.

Смятаме, че ги познаваме, но все пак. Викингите, такива, каквито ги представя отдавна популярната култура и историографията, никога не са съществували. Те не са били нито кръвожадни грабители, както ги представят летописците на късното Средновековие, нито романтичните воини с рогати шлемове (които не се носят от бронзовата епоха), които Вагнеровите опери и Холивуд прославят. Всъщност всичко или почти всичко е погрешно. Като се започне с името им, разказва “Фигаро”.

В скандинавския свят, обширно културно пространство, заемано днес от Исландия, Дания, Швеция, Норвегия, както и част от Финландия и Русия, от 750 до 1100 г. няма "викинги", а мъже и жени, които тръгват ”на викинг", т.е. на търговски пътувания, набези или проучвания. Това важно уточнение се налага, още когато прекосиш прага на изложбата "Ние ги наричаме викинги", подчертава авторът на статията Сирил Хофщайн.

Археологията, и по-специално разкопките на погребения и светилища, хвърля светлина върху "мъжете от Севера”. Така откриваме една сложна селскостопанска и силно йерархична цивилизация, в която търговията с роби е пазар като всеки друг. Дълбоко религиозен свят, в който се смесват небесни и хтонични божества. При викингите боговете са навсякъде и всяка социална класа почита своите. Вратите на Валхала, царството на мъртвите, се отварят само наполовина за воините, убити в битка и избрани от Валкирия. Другите отиват във Фолкванг, двореца на Фрейя, богинята, свързана с плодородието. Онези, които умират от болест или старост, отиват на друго място: Хел, ледено царство.

 

“Ние ги наричаме викинги” - изложба в замъка на херцозите на Бретан - исторически музей на Нант, до 18 ноември.

Превод от френски: Галя Дачкова

http://www.glasove.com/categories/svetyt-spored-muzata/news/nie-gi-narichaechame-vikingi

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев