АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДНЕС И УТРЕ БРЮКСЕЛ Е ДОМАКИН НА СРЕЩАТА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ НА СТРАНИТЕ-ЧЛЕНКИ НА НАТО

НАТО
11.07.2018 / 08:00

Срещата се провежда на фона на обтегнатите отношения между Съединените щати и европейските съюзници заради средствата, които страните-членки на Стария континент отделят за отбрана.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няколко пъти отбелязва, че вноската на страната му е в пъти повече в сравнение с тази на която и да било друга страна-членка и то за защитата на Европа. Същевременно генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг многократно подчертава, че разходите за отбрана на страните-членки в Европа нарастват непрекъснато и ще достигнат 2 на сто от брутния вътрешен продукт до 2024-та година.

Срещата предшества друга знакова среща на върха - между САЩ и Русия на 13-ти юли в Хелзинки. На вчерашния брифинг Столтенберг я определи като „съвсем правилна“ и изрази надежда страните-членки да излязат с обща позиция на Пакта, която да бъде представена там. Този въпрос ще бъде обсъден днес, на работната вечеря на лидерите на страните-членки.

Очаква се също така към Македония да бъде отправена покана за започване на преговори за членство в Пакта.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев