АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ ПОДПИСАХА ДОГОВОР ЗА НАЧАЛО НА СТРОЕЖА НА ГАЗОВАТА ВРЪЗКА

Газ
29.06.2018 / 13:05

България и Гърция подписаха споразумение за начало на строителството на газовата връзка между двете страни. Тръбата ще свързва националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" в близост до Стара Загора и с газопреносната мрежа на Гърция край Комотини.

Проектът се реализира от смесено дружество с равен дял по 50% участие от двете страни. Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. кубически метра газ на година , а максималният до 5,5 млрд. на следващ етап. Планира се газовата връзка да бъде изградена през 2018 г. и въведена в експлоатация до 2020 г.

Междусистемната газова връзка Гърция e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС.

Реализацията на проекта беше забавена, след като на два пъти конкурсът беше блокиран с жалби в Комисията за защита на конкуренцията. Първата жалба беше срещу обществената поръчка за инженер-консултант, а втората срещу процедурата за доставчик на тръби.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев