АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БОЙКО БОРИСОВ ОТЧИТА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ БЪЛГАРСКОТО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО В БРЮКСЕЛ

Бойко Борисов
28.06.2018 / 10:12

Лидерите на Европейския съюз се събират днес и утре в Брюксел на последната среща на върха в рамките на българското председателство. На форума премиерът Бойко Борисов ще представи основните резултати от българското ротационна председателство на Съвета на ЕС.

Бойко Борисов ще информира колегите по изпълнението на решенията, взети на предишния съвет. Той ще даде съвместна пресконференция с Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, последна за българското председателство. От 1 юли Австрия поема щафетата от България, съобщава БНТ.

Специален акцент на срещата на върха ще бъде поставен върху връщането на Западните Балкани в дневния ред на Евросъюза, напредъка в изпълнението на инициативите по Отбранителния пакет на ЕС и финализирането на диалога по директивата за командированите работници в сферата на услугите. Дебатите на съвета ще бъдат доминирани от миграцията - тема, по която страните членки остават силно разединени. Отношенията със САЩ и Брекзит също са в дневния ред на лидерите.

Провал в намирането на решение за миграцията би означавал, че ЕС е слаб и няма външни граници, казва в поканата си към европейските лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск. С поглед към евроизборите догодина, Туск предупреждава, че крайните популисти ще използват темата за миграцията. Той предлага конкретни мерки за справяне с нелегалната миграция, като създаването на платформи извън ЕС, където мигрантите да се настаняват и да бъде преценявано кои имат право да дойдат в Европа.

Държавите, в които ще приемат такива платформи, ще получават финансиране от Брюксел. Европейските лидери ще обсъдят и търговските мита, наложени от САЩ. Според Туск отношенията с Вашингтон се вложават не само заради търговията и Европа трябва да се готви за най-лошите сценарии. Брекзит също ще бъде в дневния ред на лидерите, очаква се те да изразят загриженост от липсата на напредък по въпроса за границата между Ирланция и Северна Ирландия.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев