АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧВА ИНИЦИИРАНОТО ОТ ОМБУДСМАНА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ЛИЧНАТА ПОМОЩ

Мая Манолова
27.06.2018 / 09:52

Омбудсманът Мая Манолова организира обществено обсъждане на изготвения от нея проектозакон за личната помощ.

Документът беше разгледан на заседание на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания миналата седмица, където не получи подкрепа. Два дни по-късно Манолова обяви, че ще подаде оставка в замяна на това законопроектът да бъде приет в спешен порядък от Народното събрание.

Майки на деца с увреждания от палатковите лагери в страната са поискали проектозаконът за личната помощ да бъде внесен в НС, за да е на разположение на депутатите, ако искат да го припознаят, обсъдят и приемат, аргументира се Манолова. Според нея в публичното пространство не са прозвучали сериозни аргументи срещу документа, а проблемът на майките стои над всичко и не може да бъде употребяван за ничии цели.

"Няма човек в България, който да не се е трогнал от проблема на тези смели жени и защото изборът да гледаш дете с тежки увреждания, вместо да го дадеш в институция, е труден", заявява омбудсманът, цитирана от пресцентъра ѝ.

За участие в дискусията по законопоректа Манолова е поканила министрите на социалната политика и на финансите, синдикални лидери, представители на три парламентарни комисии и други.

Част от майките на деца с увреждания също ще присъстват на обсъждането. В интервю за предаването "Преди всички" Христина Николаева, майка на дете с увреждания, обясни: "По-голямата част от обществото чак сега разбира за проблемите на майките с увреждания".

„Досега хората с увреждания и децата рядко излизаха от домовете си и от центровете, а вече сме навън, не можем повече“, добави тя и уточни, че заради лошото време днес инициативата им ще премине без присъствието на децата. Те ще раздават брошури на български и на английски, в които е съпоставена социалната политика за хората с увреждания в България и тези в други европейски държави.

Вчерашната среща със социалния министър тя определи като неползотворна: „Не стигнахме до някакво споразумение. Ние си държим на нашите искания. За мен е странно защо не могат да ги изпълнят. Ние искаме отделен закон поради ред причини, а те искат да го разкъсат и да го вкарат в другите два закона, които се разработват в момента, но не е ясно кога ще бъдат готови и кога ще бъдат приети“.

Според Николаева, която участва в работните групи по изготвянето на законопроекта, срокът за завършването му до края на юли не е реалистичен: „Ако ще се приеме само и само за да се изпълнят някакви срокове, то тогава това ще е един недобре оформен закон“.

Същевременно София днес ще е домакин на европейска конференция на високо равнище на тема "Европейският стълб на социалните права: Да работим заедно за постигането на резултати". Работата на форума ще бъде съпътствана от мълчаливо присъствие пред НДК на участници и подкрепящи протеста на майките на деца с увреждания "Системата ни убива".

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев