АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЕВРОЧЛЕНСТВО С МАКЕДОНИЯ И С АЛБАНИЯ ЗАПОЧВАТ ПРЕЗ ЮНИ ДОГОДИНА

Кандидати за ЕС
27.06.2018 / 09:46

Преговорите за присъединяване на Македония и Албания да започнат през юни 2019 година – до този компромис стигнаха министрите в Съвет „Общи въпроси“, които заседаваха в Люксембург.

До това решение се стигна след близо 8-часови спорове, като най-непримирими към отварянето на преговори с Македония и Албания бяха Франция, Холандия и Дания. Министърът на външните работи Екатерина Захариева, която председателстваше Съвета, заяви:

"Няма да крия, че не беше лесно. След почти 10 часа дискусии с прекъсвания успяхме да вземем изключително добро решение за цяла Европа, не само за Западните Балкани".

Решението за начало на преговори трябва да е обвързано с подкрепата на Европейския съвет по-късно тази седмица. За Македония Съветът подчертава критичната необходимост от напредък в борбата срещу корупцията, а за Албания – правосъдната реформа, борбата с корупцията на всички нива и организираната престъпност. Европейската комисия трябва да представи през април догодина докладите за напредъка на страните-кандидатки и ако са положителни, преговорите ще могат да започнат скоро след това.

"Това е само началото. Тепърва започва процесът. Има много работа за вършене. Като цяло това дава много ясна времева перспектива и конкретен график и за двете държави", коментира още Екатерина Захариева.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев