АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МАЛКИ ТЪРГОВЦИ И ПРЕВОЗВАЧИ НА ГОРИВА ИЗЛИЗАТ НА МИТИНГ-ШЕСТВИЕ В СОФИЯ

Горива
26.06.2018 / 11:39

Търговци и превозвачи на горива се събират при Казичене, откъдето в автошествие ще влязат в София, за да протестират пред парламента в ранния следобед.

Недоволството им е провокирано от проектозакона за нефтените продукти, който има претенциите да регулира пазара на горивата и да ограничи сивия сектор в търговията.

Предложенията за промени бяха приети от депутатите на първо четене, в началото на юни. Проектът беше внесен от депутата от „Обединени патриоти“ Емил Димитров - Ревизора.

Промените затягат сериозно правилата, въвеждат регистрационен режим за фирмите и изисквания за банкови гаранции и солиден капитал на дружествата, които оперират на пазара. Дребните търговци смятат, че проектозаконът е лобистки и новите изисквания заплашват с фалит повече от 400 легитимни български фирми.

В предаването „Преди всички“ Иван Кашилски, председател на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, отбеляза, че те са „за“ законопроекта, но не в този му вид. По думите му, изискваните в законопроекта банкова гаранция и капитал са непосилни за търговците.

„Той ни унищожава. По този начин ни натоварват много с непосилни средства, които ние ги нямаме и няма как да останем на пазара. Хората изнемогват вече. Има семейни бензиностанции – тези хора работят в малки населени места, непоносимо е вече. Около 420 са българските фирми. На пазара ще останат само чуждите фирми“.

Според юриста, с когото търговците са се консултирали, този закон е в разрез с всякакви дори и човешки норми: „По този начин се нарушават правото на реципрочност, правото на равнопоставеност, правото на всички европейски граждани", казва той и уточни: "Имаме уверение от нашия юрист, че този закон, ако се атакува в Люксембург, за не повече от един месец ще падне“.

Кашилски посочи, че до момента единствено вицепремиерът Валери Симеонов ги е изслушал и е дал своята подкрепа.

Според него сивият сектор може да се пребори със засилване на контрола в данъчно-акцизните складове, вносителите и производителите. "Както са солидарни и отговарят само за акциза, така солидарно да отговарят и за ДДС-то. По този начин като няма на пазара горива без ДДС и без акциз, няма да има загуби за държавната хазна", коментира още Иван Кашилски.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев