АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕС ОТГОВОРИ НА САЩ С ОТВЕТНИ МИТНИЧЕСКИ МЕРКИ ЗА НЯКОИ АМЕРИКАНСКИ СТОКИ

 ЕС - САЩ
22.06.2018 / 08:08

Европейският съюз предприе днес контраофанзива в търговския конфликт с американския президент Доналд Тръмп, съобщи АФП.

Блокът на 28-те наложи допълнителни мита, официално влезли в сила в полунощ брюкселско време (1.00 ч. българско), върху десетки американски продукти като дънки, бърбън и мотори. Тези мерки са в отговор на митата от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия, наложени от САЩ на повечето страни в света.

"Едностранното и неоснователно решение на САЩ" да наложат мита "не ни оставя друг избор", заяви тази седмица европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом. "Правилата на международната търговия не може да бъдат нарушавани без реакция от наша страна", каза Малстрьом и уточни, че "ако САЩ премахнат митата", европейските мерки ще бъдат "също отменени".

Мексико наложи в началото на юни ответни мерки срещу САЩ, а в началото на юли това смята да направи и Канада. В този контекст, белязан вече с напрежението между Китай и САЩ, вече броди призракът на световна търговска война. Основните индекси на водещите фондови борси в Европа приключиха вчерашната сесия на червено. Опасността е още по-голяма, тъй като Тръмп обмисля да наложи мита и на чуждестранните автомобили, което ще нанесе особени вреди на японските и германските производители.

"Избрахме продукти като (моторите) "Харли-Дейвидсън", фъстъченото масло и бърбъна, защото има алтернативи на (европейския) пазар. Не искаме да навредим на потребителите", обясни вчера зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен. "Освен това тези продукти имат силно символично значение от политическа гледна точка", добави той.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев