АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПОСТИГНАТО Е СПОРАЗУМЕНИЕ ПО ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ И ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА ГЪРЦИЯ ОТ СПАСИТЕЛНИЯ ПЛАН

Гърция
22.06.2018 / 07:56

Министрите на финансите на страните от еврозоната са се споразумели за условията по излизането на Гърция от третата й спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и последен транш. Това са съобщили източници, цитирани от ДПА. "Имаме сделка за Гърция", е обявил малко след полунощ европейски източник, след продължила повече от шест часа среща в Люксембург между министрите на финансите от еврозоната, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че и други официални източници са потвърдили информацията за постигането на споразумение, което ще позволи на Атина да се отдели от опеката на кредиторите през август.

По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния срок за някои заеми.

Пакетът, който бележи края на третата спасителна програма за Гърция, цели да гарантира, че дългът на страната е устойчив и че Атина няма да се отметне от реформите в момент, когато цели да се върне към капиталовите пазари.

Споразумението за слагане на край на сегашната спасителна програма е исторически момент, заяви еврокомисарят за икономиката Пиер Московиси:

"Това не е обикновен, а изключителен, исторически момент. Гръцката криза приключи тази вечер в Люксембург. Ние стигнахме до края на това пътешествие, което беше дълго и трудно. Това е исторически момент първо за Гърция, защото осемте й години на реформи и жертви приключиха. Това е исторически момент и за еврозоната. Най-накрая екзистенциална криза за нашата единна валута, в която бе застрашена нейната цялост, беше преодоляна."

Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос каза, че правителството му е доволно от сделката, която сложи край на осем години затягане на коланите и реформи.

След излизането от програмата Атина ще е обект на невиждано досега от европейците наблюдение, много по-стриктно от това, приложено в миналото за Португалия, Кипър и Ирландия.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев