АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ОКОНЧАТЕЛНО ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ДАНС

Народно събрание
21.06.2018 / 12:53

Парламентът прие окончателно промените в Закона за ДАНС. С тях се актуализира списъкът на престъпленията, заради които ще се предоставят и обработват резервационните данни на пътниците и на екипажа на въздухоплавателните средства. Авиокомпаниите ще трябва да съхраняват данните за срок от 5 години. Целта е да се създадат по-големи гаранции за защита на националната сигурност и за да се изпълни европейска директива.

Между 3 000 и 8 000 лева е глобата за въздушен превозвач, който не предостави или даде неточни данни според изискванията на Закона. Спор в пленарна зала предизвика разширяване функциите на ДАНС чрез даване на правомощия да организира и осъществява комуникацията на страната със задграничните й представителства. Изключение се прави единствено за Държавна агенция "Разузнаване". От БСП поискаха към изключението да се включи и Служба "Военна информация", но предложението бе отхвърлено, тъй като не е направено в срок между първо и второ четене. Славчо Велков се възмути: "Кои са тези тайнствени служители в задграничните представителства, на какви щатове ще бъдат и на коя служба. Ако не може да ми отговорите, няма как да гласуваме"

Председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров отговори: "Разбирам, че някой желае сериозните въпроси да се обсъждат в духа на шеги и закачки. В комисии могат да се правят такива предложения. Могат да се поставят въпроси и да се получават отговори, а не в зала, където вече е късно".

Облекчаване на процедурата по преминаване в ДАНС на служители на МВР и други служби за сигурност накара депутатът от левицата Филип Попов да предупреди:

"Натоварвате Агенцията с нови отговорности, като буквално обезкръвявате останалите служби за сигурност в страната. Това е една поетапна, според нас, политика на унищожаване на службите на Държавна агенция "Разузнаване" и на "Военна информация".

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев