АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МИГРАЦИЯТА СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ВОДОДЕЛ ЗА ЕВРОПА

 Ангела Меркел и Еманюел Макрон в Мезеберг
20.06.2018 / 20:22

Германците не вярват, че до края на месеца канцлерът им Ангела Меркел ще успее да постигне европейско решение на бежанския проблем. Социологическо проучване, проведено днес, сочи, че 75 процента от запитаните са настроени скептично, а едва 18 процента от тях смятат, че Меркел може да изпълни поставеното от баварския й коалиционен партньор условие.

Миграцията се превърна във вододел за Европа. Това накара френският президент Еманюел Макрон да подкрепи германския канцлер Ангела Меркел в опита й да постигне общо споразумение за това, как да се ограничи миграционния натиск върху Европа. "Водещ принцип е солидарността. Ще реформираме Дъблинското споразумение и ще търсим общо, европейско решение на миграционния проблем. Приемането на върнати мигранти според Дъблинското споразумение може да е предмет само на двустранни договорености, каквото Франция и Германия постигнаха", заяви Макрон след срещата си с Меркел в замъка Мезеберг, в която участва и председателят на Европейската комисия Юнкер.

Това се случва на фона на правителствената криза в Германия, където Меркел е притисната от баварския си коалиционен партньор. Вътрешният министър Зеехофер заплаши да започне едностранно да връща бежанци от германската граница. Меркел има две седмици срок да постигне европейско решение. "Без категоричната позиция на Бавария нямаше да се стигне до организирането на две срещи на върха в рамките само на седмица. Можем само да сме доволни", коментира министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер раздвижването в Европа.

В Линц днес той получи индиректна подкрепа от канцлера на съседна Австрия Себастиян Курц. Като бъдещ председател на Съвета на ЕС алпийската република залага на охраната на външните граници на евросъюза като лек срещу бежанския наплив. "Не е редно, само защото Европа не може да действа решително срещу каналджиите и не иска да охранява външните си граници да застрашаваме най-голямото си постижение – Европа без граници", коментира Курц, и допълни: "Имаме нужда от зони за сигурност извън Европа, а ако в ЕС няма такава нагласа, то тогава Австрия ще преговаря с отделни държави за създаването на такива зони." Разговори за това вече са водени с Дания, която преследва строга антимиграционна политика.

Наред с миграцията, срещата между Макрон и Меркел в Мезеберг ще бъде запомнена и с друго важно решение, а името на замъка край Берлин в бъдеще ще се чува все по-често – декларацията от Мезеберг на Франция и Германия поставя началото на дългоочакваната реформа в ЕС. „Отваряме нова страница в историята на ЕС“, заяви Меркел, която накара Макрон да чака почти година нейното съгласие за отделен бюджет на еврозоната. Той трябва да влезе в сила през 2021 г. На практика това е първата стъпка към Европа на две скорости. Ангела Меркел се опита да успокои с думите: "С нашите европейски колеги ще можем въз основа на това предложение да договорим детайлите. Но казано накратко - нашето предложение за бъдещето на еврозоната е важна и добра първа крачка."

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев