АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФЪТ НА „АУДИ“ ЗАДЪРЖАН В ГЕРМАНИЯ

 Главният изпълнителен директор на „Ауди“ Руперт Щадле
18.06.2018 / 15:01

Главният изпълнителен директор на „Ауди“ Руперт Щадлер е арестуван в Германия по подозрения за измама, свързани с т.нар. Дизелгейт на компанията-майка „Фолксваген“ за манипулиране на вредните емисии, предаде АФП.

„Заповедта за арест се базира на укриването на доказателства“, съобщи днес прокуратурата в Мюнхен, по чието нареждане миналата седмица бе претърсен домът на Щадлер.

„Ауди“ потвърди ареста.

Миналия месец „Ауди“ призна, че още 60 000 коли от моделите А6 и А7 с дизелови двигатели имат проблем със софтуера за вредните емисии.

Те се прибавят към 850-те хиляди, преминали преглед миналата година по същата причина, като се оказа, че при само някои от тях е необходима модификация.

Така нареченият скандал Дизелгейт избухна през септември 2015 г..

„Фолксваген“ призна, че почти 600 000 коли, продадени в САЩ, са били оборудвани с устройства, които разбират кога се извършва тест за вредни емисии и ги намаляват, за да влязат в норма.

Компанията обяви, че такъв софтуер е бил инсталиран на около 11 млн. коли по света.

Иначе при нормално каране на пътя нивото на вредни емисии скача, понякога до 40 пъти от измереното в лаборатория.

Новината за ареста на Руперт Щадлер доведе до рязко понижение на акциите на "Ауди" с близо 3% и на акциите на компанията - майка "Фолксваген" с 1,27% на борсата във Франкфурт.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев