АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД СЕРИОЗНА ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА

Бундестага
15.06.2018 / 14:33

Германското правителство се изправи пред сериозна политическа криза след разкол между двете сестрински партии – Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и баварския Християн-социален съюз, чийто лидер е министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер. Двете партии спорят за плановете за справяне с бежанската криза, като се стигна дори до безпрецедентно разделяне на фракциите им в Бундестага.

За първи път от обединяването си в коалиция двете консервативни партии ХДС и ХСС се разделиха за парламентарните заседания. Конфронтацията на Ангела Меркел с министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер и неговия баварски Християнсоциален съюз (ХСС) е заради неговия „Всеобхватен план за миграцията” - документ, в който той иска да покаже на избирателите нова твърда линия преди трудните избори в Бавария през октомври. В стратегията му за справяне с бежанска криза основен акцент пада върху връщането на бежанци още на границата на Германия. Ангела Меркел смята обаче, че трябва да се търси общоевропейско решение и отхвърля този план. Късно снощи ръководствата на двете партии проведоха тричасово кризисно заседание, но не са намерили решение. Тази сутрин Зеехофер е заявил на заседанието на неговата партия, че е готов да скъса с Меркел по политиката за даване на убежище и да продължи с реформите самостоятелно. Той е настоял, че няма да подкрепи застъпваните от канцлера общоевропейски правила по миграцията, ако двамата не постигнат споразумение как да се процедира с търсещите убежище, които вече са на германската граница. Меркел няма желание да предложи едностранни мерки, защото се опасява, че такъв ход ще подкопае солидарността в ЕС по въпроса. Меркел изтъква, че ако Германия постъпи така, същото ще направят и другите държави в общността, затова общоевропейско решение е най-добрият подход.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев