АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МАЯ МАНОЛОВА: ОЧАКВАМ ЯСЕН АНГАЖИМЕНТ ОТ СОЦИАЛНИЯ МИНИСТЪР ЗА РАБОТАТА ПО ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ЛИЧНАТА ПОМОЩ

Мая Манолова
15.06.2018 / 10:01

Очаквам ясния ангажимент на социалния министър към работата по законопроекта за личната помощ за хора с увреждания. Няма ултимативно поставени искания. Няма теми в исканията на протестиращите, които да не подлежат на обсъждане, на постигане на съгласие, така че страната, която трябва да направи крачката и да свърши своята част от работата, е социалното министерство. Това каза омбудсманът Мая Манолова в интервю за предаването „Преди всички“.

Предстои днес омбудсманът да се срещне със социалния министър и майките на деца с увреждания и да обсъдят заедно законопроекта: „Аз се надявам, че числата, които ще представи днес социалното министерство, ще звучат разумно и ще се във финансовите възможности на бюджета на държавата. От друга страна трябва да кажа, че всъщност бюджетът така или иначе е предназначен за българските граждани, така че животът и здравето би следвало да бъдат извадени пред скоби и грижата за тях да бъде приоритетна. Така че няма как финансовата обосновка или представите на социалното министерство, че ще струва прекалено много пари да доведат до отхвърляне на исканията на хората с увреждания“.

Манолова обясни, че между 180 и 200 млн. лв. чрез различни пера на социалното министерство, които се предоставят на хората с увреждания, са за чужда помощ за тези, които имат нужда от подкрепа в ежедневното си съществуване: „Наистина тази система не дава усещане на хората, че могат да управляват този процес по асистентските грижи и че могат да управляват живота си. Не дава и сигурност и спокойствие на семействата на хората с увреждания, защото тези, които са се посветили на 100% в грижата за своите деца, въпреки този труд, които полагат, се оказват без здравни осигуровки и абсолютно изключени от системата“.

Омбудсманът уточни, че в системата за лична помощ се харчат около 200 млн. лв., но има нужда от преразглеждане на разпределянето на средствата: „Трябва да се прегледа начинът, по който се харчат тези пари и системата да се преподреди. В момента няма никаква разлика, свързана с потребностите на лицето с увреждания – дали то е в будна кома, неподвижно, или става дума за лице, което работи, но има трудности с придвижването и трябва да бъде подкрепен друг обем асистентски грижи. Т.е., този подход даваме едни пари, равни за всички – не е добър. Не отразява специфичните нужди на тази уязвима група“.

Манолова подчерта, че идеята да се правят индивидуални оценки за потребностите на лицата е една от основните точки в реформата, с която се занимава социалното министерство: „Ако държавата ще подкрепя, е нормално тази подкрепа да бъде целева, конкретна и съобразно нуждите.“

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев