АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ ВНАСЯТ ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

Волен Сидеров
14.06.2018 / 18:07

Есемеси и електронни съобщения на мобилните оператори, на банки и други да бъдат на български език, а всяко мобилно устройство или компютър, които се продават у нас, да подлежат на кирилизация. Това е записано в предложения от Обединени патриоти нов проектозакон за българския език. Той предвижда и глоба от 1000 до 5000 лева за служителите в държавната администрацията, ако не общуват на български език.

Председателят на Парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров даде аргументите за есемесите на български и кирилизация на електронните устройства. "За да остане официалният език българският, да не стане някой друг, ние предлагаме закон за българския език", каза Сидеров, като се позова на член 36 от Конституцията, че "официалният български език се прилага според закона". От приемането на Конституцията обаче такъв закон няма, посочи той.

В подкрепа на проекта Сидеров приложи снимков материал - полицаи в униформи у нас и в Гърция, и отбеляза, че у нас върху полицейски униформи има "абсурдни" надписи само на латиница, а в южната ни съседка униформите на служителите на реда се надписват и на английски, и на местния език. "Това е един от парадоксите, които искаме да поправим с този закон. Според него институциите ще бъдат задължени да използват официалния език", каза Сидеров. Той допълни, че "така се отклонява погледът малко от плажовете пързалките и люлките, все пак не всичко е туризъм, има и други теми".

В закона е предложено и създаването на културен институт "Св. св. Кирил и Методий", който да разпространява българската култура извън границите на държавата и да сертифицира преподаването нашия език в чужбина.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев