АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПГ НА БСП НЯМА ДА ПРИЕМЕ ДОКЛАДА ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ИНТЕГРИРАНЕ НА РОМИТЕ

Народно събрание
14.06.2018 / 11:13

Парламентарната група на БСП няма да приеме административния мониторингов доклад за 2017 година по изпълнението на Националната стратегията за интегриране на ромите.

В доклада, внесен от Министерски съвет /МС/, е записано, че е разработена Система за наблюдение, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия. Тази система ще започне да функционира през следващата година и има за основна цел да подпомогне интеграционните политики.

Докладът за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите отчита изпълнението на заложените мерки по шестте приоритета на Стратегията - образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, култура, върховенство на закона и недискриминация.

„Обхванати в заетост в различни форми и дейности през 2017 година са включени 46 293 лица, което е 133 процента изпълнение на годишния план за 2017 година, съгласно, който е планирано да се осигури заетост на 34 765 лица“, отчете Галя Василева от ГЕРБ.

„Става въпрос за лица, които са обучени в някакви квалификационни курсове, а реално, ефективно са обхванати около 10 - 11 хиляди лица… И каква е заетостта на тези лица - временна ли е, или каква?, каза депутатът от БСП Надя Клисурова.

Докладът на омбудсмана Мая Манолова пък отчита значителен ръст на подадени жалби от граждани. Преобладават оплакванията от монополните дружества и драстично са се увеличили жалбите, свързани със свръхзадлъжнялостта. В отчетния доклад на омбудсмана се отбелязва, че все по-трудно хората плащат сметките си към банки, фирми за бързи кредити и лизингови компании.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев