АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЗДРАВНАТА КАСА Е ВЪВЕЛА ЛИМИТИ ЗА ЛЪЧЕТЕРАПИЯ НА ОНКОБОЛНИ

Здравна каса
13.06.2018 / 20:23

Лимити за лъчетерапия на онкоболни е въвела Здравната каса. Това твърдят от гилдията на лъчетерапевтите. Според тях, мярката ограничава достъпа до най-съвременните технологии за облъчване, които са по-ефективни и щадящи за пациентите. Лекарите предупреждават, че заради ограниченията ще се формират листи на чакащите.

Около 19 хиляди са онкоболните у нас, които се нуждаят от лъчетерапия, твърдят лекарите. Между 30-50 процента от тях могат да се лекуват с най-съвременните методи, като радиохирургия. Но ако има лимит, това не може да случи.

Д-р Румен Лазаров - национален консултант по лъчелечение: Можем да провеждаме безлимитно по-ниското качество на лечение, което на практика обезсмисля парите, които са дадени по европейската програма.

За да приложат най-съвременната терапия, болниците са длъжни да искат разрешение за всеки пациент от районната здравна каса и да се съобразят с въведените лимити. В противен случай болниците ще трябва да поемат по-скъпото лечение с новите технологии.

Има и трети вариант - пациентите, които се нуждаят от новите методи да се отлагат в рамките на тримесечие.

Евгения Александрова - председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания: Това е абсурд! Това е невъзможно! Между различните елементи на комплексното лечение не трябва да има повече от месец. Тоест, ние ще направим една лъчетерапия отложено, с което ще похарчим парите, но ще опропастим ефекта.

От здравната каса обясниха, че гарантират всичките методи за лъчетерапия на пациентите. Осигурена е възможност за лечение на повече хора и няма ограничения при съвременните методи за облчъване.

Йорданка Пенкова - подуправител на НЗОК: В НРД е заложено,че трябва да минават на разрешителен режим, както минава и ЯМР. Изследванията, които засягат много по-голям брой пациенти.

В случай, че се наложи да чакат, пациентите имат право да поискат лечение в чужбина, а то се заплаща от Здравната каса.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев