АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

АТИНА И СКОПИЕ ПОСТИГНАХА ИСТОРИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИМЕТО - РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Премиери
13.06.2018 / 08:07

Атина и Скопие постигнаха историческо споразумение за ново име на Македония. Информацията съобщават АФП и "Ройтерс". Впоследствие македонският премиер Зоран Заев обяви официално на пресконференция в Скопие, че е постигнато съгласие за името Северна Македония. Предстои македонските граждани да се произнесат по него на референдум през есента.

По-рано стана ясно, че Атина и Скопие са много близо до постигането на споразумение за разрешаване на продължаващия от няколко десетилетия спор за името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ).

Гърция и БЮРМ се разбрали за Северна Македония?

Гръцки правителствен източник разкри пред "Ройтерс", че Гърция и Македония са постигнали споразумение как да сложат край на дългогодишния спор за името.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас е информирал президента Прокопис Павлопулос днес следобед. По-късно днес се очаква обръщение на Ципрас към нацията.

Гърция и БЮРМ постигнаха историческо споразумение за името, съобщи Ципрас, цитиран от "Катимерини".

"Имам добри новини...преди малко постигнахме споразумение с премиера на БЮРМ по въпроса, който ни засяга от много години", каза Ципрас пред гръцкия президент по време на среща, предавана по телевизията.

"Имаме споразумение, щастлив съм, защото постигнахме добро споразумение, което покрива всички предварителни условия на гръцката страна", разясни той.

Премиерът на Гърция добави, че сделката отговаря на притесненията на страната му името да бъде "съставно" с географско определение.

Атина и Скопие бързаха да сключат споразумение преди срещата на върха на ЕС в края на юни, макар че то ще бъде подложено на гласуване на референдум в Македония и ще трябва да бъде одобрено от депутатите в двата парламента. Срещата на върха на НАТО е планирана за средата на юли.

Споразумението ще бъде внесено в гръцкия парламент за ратификация само ако БЮРМ изпълни задълженията си към сделката, обясни Ципрас.

"Имаме комбинирано име с географски определител за цялостна употреба (вътрешна и външна)", уточни той.

По-късно премиерът на Македония Зоран Заев съобщи в присъствието на кабинета, цитиран от МИА, че страната му е постигнала споразумение името да бъде променено на Република Северна Македония.

Заев поясни, че името ще е за всеобща употреба, което ще се прецизира с поправка в конституцията.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев