АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ПРИЗОВА ЗА ТЪРСЕНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ

Президентът Румен Радев
12.06.2018 / 13:54

Президентът Румен Радев призова да се потърси отговорност от онези политици, които, преследвайки користни политически интереси, излагат на риск живота и здравето на военнослужещите ни. Решаването на проблемите на българската армия, според държавния глава, иска държавническо отговорно мислене и адекватно действие.

Радев посети Военномедицинската академия, в която е настанен раненият борден техник на вертолета Ми-17, след трагичното произшествие снощи в авиобаза „Крумово“. "Той е човек със силен дух, разбира се тук е при най-добрите специалисти", увери президентът.

"Имам дългогодишен опит в тази материя и преди заключенията на разследващата комисия не бих спекулирал по тази тема. Първо това е голяма трагедия и призовавам да няма политически спекулации по нея, защото не е морално. Но нека не забравяме, че от утре останалите ще продължават да летят, ще продължават да бъдат в кабините, на земята, в морето и ние сме длъжни да продължаваме да посочваме проблемите и да настояваме за тяхното решаване", каза още Румен Радев.

И припомни, че през годините многократно е алармирал, че ще се стигне до положението да загиват летци: "Виждате за по-малко от една година за втори път загиват летци. Три консултативни съвета направих специално за българската армия. Нещо да се промени? Министър Каракачанов е поставен в политически, финансови, правни рамки, от които той повече от това не може да направи. Решаването на тези проблеми иска държавническо отговорно мислене и адекватни действия. Както виждате мнозинството прекрати модернизационните процеси в българската армия, върна ги в изходна точка. Предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха? Вместо да идат за ремонт на техните оръжия, за подготовка, те пак отидоха за саниране".

"Отдалечаваме се от възможностите, които трябва да имаме. Рискът от тези политически решения ги носят военните. Затова казвам, че лобизмът убива.

Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи".

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев