АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪР БИСЕР ПЕТКОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА

Бисер Петков
11.06.2018 / 19:51

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е подал оставка, съобщиха от правителствената пресслужба. Оставката е приета от премиера Бойко Борисов.

В разговор с премиера Петков е заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

Петков се сблъска с нерешените проблеми на хората с увреждания още през първата седмица, след като встъпи в длъжност. Тогава имаше пореден национален протест на майки на деца с увреждания. Всяка седмица има работни групи, които събират различни страни в спора и се консултират текстове по ново законодателство.

Пред „Хоризонт“ Капка Панайотова от Центъра за независим живот коментира, че това е най-лошата новина за деня за нея. Тя защити социалния министър и обясни, че той е бил в непрестанен диалог с организациите на хората с увреждания.

„Министър Петков беше първият министър, който наистина обърна внимание, както на майките на деца с увреждания, така и на хората с увреждания. Разбра за какво става дума, за разлика от предишните министри, а именно, че става дума за правата на хората с увреждания, а не за придобивки и харчене на пари на калпак и се опита да направи така, че да промени системата. Аз съм убедена, че има нарушени интереси. Не мисля, че е заради реформата в ТЕЛК-овете, защото тя не е започнала още“.

Протестът на майките не е бил срещу министъра, а в подкрепа на промените в системата, категорична е тя.

„Министърът полагаше усилия да проведе целия процес, който би довел до нов Закон за уврежданията, нов Закон за социалните услуги и евентуално Закон за личната помощ, който наистина щеше да промени системата.

Панайотова е убедена, че сега реформите ще стопират, защото няма кой да поеме лидерството им. Притеснява се от имитация на реформи, тъй като статуквото е мощно и богато, а хората с увреждания - бедни.

Оставката на социалния министър е още един признак за безсилие, смятат участници в протестите. Въпреки множеството протести на родители на деца с увреждания, те не са доволни от оставката на Бисер Петков, категорична е Галя Койчева, чийто 24-годишен син има церебрална парализа.

„Приемането на оставката по-скоро показва безсилие, невъзможност и на нас това няма да ни помогне в никакъв случай. Напротив, ние отново и отново ще трябва да повтаряме като една грамофонна плоча нашите искания и така до безкрай, вече повече от 20 години“, каза Галя Койчева.

Оставката на социалния министър Бисер Петков ще върне преговорите за създаване за Закон за социалната помощ отново в самото начало, коментира Гергана Маврова, майка на дете с увреждания.

За нас оставката на министър Петков не е добра новина, каза тя.

„Според мен това е постановка, т.е. скроиха му шапка на социалния министър. Това е първият министър, който ни допусна толкова близо, който провежда разговори с нас, вика ни на срещи и работи съвместно с майки на деца с увреждания. Според мен, това е целенасочено и нагласено. Всяка една промяна на социален министър означава ново чакане“, добави Маврова.

Според нея виновни за създалото се напрежение са организации на хора с увреждания, които са притеснени за субсидиите си. „Най-голямото ми съмнение са национално представителните организации - НПО-тата, защото те бяха твърде против закона за личната помощ, които ние се опитваме да измъдрим и да внесем“, каза Гергана Маврова.

Очаква се наследникът на Петков на поста да е експерт и от квотата на ГЕРБ.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев