АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СИ ДЗИНПИН ПРИЗОВА ЗА СВОБОДНА СВЕТОВНА ТЪРГОВИЯ СЛЕД ХАОСА В КРАЯ НА Г-7

Президентът на Китай Си Дзинпин
11.06.2018 / 05:50

Президентът на Китай Си Дзинпин възхвали свободната търговия и разкритикува "егоистичните, късогледите" политики в края на срещата на върха на Шанхайнската организация за сътрудничество (ШОС), съобщава АП.

Осведомителната агенция коментира, че краят на срещата на регионалната организация е в ярък контраст със завършека на Г-7 в Квебек, където лидерите на най-развитите държави в света се разделиха с големи разногласия в областта на търговията.

"Трябва да отхвърлим егоистичните, късогледите, тесногръдите и изолирани политики. Трябва да поддържаме правилата на Световната търговска организация, да подкрепим многостранната търговска система и да отворим световната икономика", призова Дзинпин.

Макар че в изказването си той не спомена президента на САЩ Доналд Тръмп, Пекин се опитва да се представя като защитник на свободната търговия в отговор на подкрепата на американския лидер за контрол над вноса. Китай иска свободни пазари, въпреки че страната е със статут на най-затворената голяма икономика в света.

Си също приветства новите членки в Шанхайнската организация за сътрудничество, определяйки присъствието на премиера на Индия и президента на Пакистан като голям исторически момент. Двете държави се присъединиха към блока като пълноправни членки през 2017 г.

Докато лидерите на страните членки на ШОС показаха единство, разриват между водещите индустриализирани държави в света от Г-7 се задълбочи, след като САЩ и останалите шест държави (Франция, Великобритания, Германия, Италия, Япония и Канада) ескалираха възникналото през последните месеци търговско напрежение.

След като в края на Г-7 в събота канадският премиер Джъстин Трюдо разкритикува търговските политики на САЩ на пресконференция, Доналд Тръмп на път за Сингапур за историческата среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун нападна Трюдо с поредица от съобщения в "Туитър". Той нарече канадския лидер "нечестен и слабак" и оттегли подписа на САЩ под заключителното комюнике от ежегодната среща на върха на Г-7.

Според експерти Шанхайнската организация за сътрудничество оспорва установения от Запада световен ред. Основана през 2001 г., регионалната организация е инструмент за разрешаване на гранични спорове, борба с тероризма и противопоставяне на американско влияние в Централна Азия след инвазията в Афганистан.

Срещата се проведе, след като Русия и Китай засилиха отношенията си в отговор на стратегията за национална сигурност на САЩ, която определя двете държави като основни съперници на Вашингтон.

"Трябва да отхвърлим манталитета от Студената война и конфронтацията между блокове", призова Си Дзинпин и добави, че държавите трябва да се противопоставят на практики, които са стремеж към абсолютна сигурност за сметка сигурността на други държави.

Китайският вестник Global Times коментира, че за разлика от западни организации като НАТО и Г-7, които се опитват да консолидират глобалния икономически ред в полза на западния свят, Шанхайнската организация за сътрудничество не е инструмент за геополитически игри, за стремеж към хегемония или влизане в международен сблъсък.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев