АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ И КИТАЙ СЪС СТРАТЕГИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ ЕДНОПОЛЮСНИЯ СВЯТ И ЕДНОСТРАННИТЕ САНКЦИИ

китайският президент Си Цзинпин  и руският държавен глава Владимир Путин
08.06.2018 / 21:43

Русия и Китай се обявяват срещу едностранни икономически санкции, които не са одобрени от ООН. Това се казва в обща декларация, която подписаха китайският президент Си Цзинпин и гостуващият му в Пекин руски държавен глава Владимир Путин. Двете страни ще засилят сътрудничеството в различни международни формати, заяви китайският домакин. Според руския президент сътрудничеството между Русия и Китай е на най-високото си равнище в историята.

Китайският президент подчерта, че Москва и Пекин ще защитават многополюсния световен ред въз основа на принципите от устава на ООН и ще подпомагат по-нататъшната демократизация на системата на международните отношения.

Владимир Путин заяви, че "Русия и Китай имат интерес на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло да има мир и стабилност". Според него последните контакти със Северна Корея са потвърдили готовността на Пхенян за конструктивна работа, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Руският президент е подчертал, че натискът на Запада е увеличил политическото и икономическото значение на Китай за Русия.

Владимир Путин и Си Цзинпин подчертаха важността от съхраняването на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма след „предизвикващото разочарование едностранно излизане на САЩ“.

В заявлението се подчертава „принципната важност от защитата на интересите на търговско-икономическото сътрудничество на всички държави с Иран от едностранни екстериториални санкции“.

Освен това, лидерите отбелязаха, че редица страни едностранно разполагат ПРО в Европа и Азия, с което нанасят вреди на сигурността на Русия и Китай.

Двамата президенти се обявиха за запазване на териториалната цялост и суверенитета на Сирия и борбата с тероризма „без двойни стандарти“.

Москва и Пекин се договориха и за редица съвместни проекти. Конкретно, страните планират да построят далечен магистрален самолет и нов тежък хеликоптер.

„Съгласувано е строителството в Китай на още една атомна централа с руски дизайн на нова площадка. Със съдействието на Русия в Китай ще бъде произведен демонстративен реактор на бързи неутрони, съвременни руски разработки ще бъдат задействани в китайската лунна програма“, заяви Путин, като подчерта, че „нямаме такъв формат на взаимодействие с нито една друга страна по света“.

Путин и Си определиха партньорството между Москва и Пекин като „образцово за междудържавните отношения“ на фона на геополитическата нестабилност и случаите на протекционизъм.

Освен съвместното заявление, след края на преговорите страните подписаха споразумение за международните автомобилни съобщения, както и меморандум за по-нататъшното укрепване на инвестиционното сътрудничество. Също така са постигнати договорки в сферата на усвояването на космоса, атомната енергетика и науката.

 

Путин ще бъде в Китай до 10 юни. След преговорите в столицата, руският лидер заедно със Си Дзинпин ще присъства на приятелски мач между млади хокеисти от двете страни. След това руският държавен глава ще вземе участие в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Циндао.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев