АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

АВСТРИЯ ОБЯВИ ВОЙНА НА „ПОЛИТИЧЕСКИЯ ИСЛЯМ“, ЗАКРИВА ДЖАМИИ И ЕКСПУЛСИРА ИМАМИ

Австрийският канцлер Себастиан Курц
08.06.2018 / 13:18

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че страната му ще експулсира няколко финансирани от чужбина имами и ще затвори седем джамии като мярка за борба с "политическия ислям", предаде Франс прес.

"Паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в нашата страна", заяви на пресконференция Курц.

Ще бъде закрита джамия, управлявана от турска крайнодясна организация и шест джамии, управлявани от Арабската религиозна общност, предаде ДПА. По данни на агенцията властите преразглеждат визите на 40 духовници, членове на организацията Австрийски турски ислямски съюз (АТИБ).

Една от джамиите, подлежащи на закриване, принадлежи на АТИБ, която е свързана с Дирекцията по религиозните въпроси в Турция (Диянет). Въпреки че австрийските закони забраняват чуждестранно финансиране на имамите, АТИБ е намерила начин да заобиколи забраната, каза министърът на културата Гернот Блюмел.

В тази джамия в началото на месеца деца във войнишки униформи направиха възстановка на битката при Галиполи от Първата световна война. Снимки от възстановката, на които децата развяват турски знамена или се преструват на загинали в битката, разтревожиха австрийската политическа класа.

Арабските джамии се закриват заради информации, че в тях се проповядват салафитски възгледи, каза министър Блюмел.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев