АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ОДОБРИХА ПРОЕКТИТЕ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА АРМИЯТА

Народно събрание
08.06.2018 / 12:48

Проектите за придобиване на нов тип боен самолет и нови бронирани машини за сухопътните части бяха одобрени от Народното събрание. "За" проектите се обявиха всички парламентарни групи с изключение на партия "Воля".

Проектите предвиждат купуване на поне 8 изтребителя и 150 единици бронирана бойна техника на обща стойност над 3 милиарда лева. Плановете на Министерството на отбраната са за 12 оферти за закупуване на изтребители от 7 различни държави. Проектът на Сухопътните войски е с времеви интервал 12 години.

БСП подкрепят разходите, каза Корнелия Нинова:

"Ние сме "за" модернизацията на българската армия при следните условия: да не се надхвърлят 2 процента от Брутния вътрешен продукт. Проектите, които ни представи господин Каракачанов, не надхвърлят 2% от БВП. Да бъдат ангажирани фирмите от българската отбранителна индустрия. В проектите, които ни представи господин Каракачанов, има такива ангажименти. Следователно и второто ни условие вече е изпълнено. Ние ще подкрепим тези проекти".

Владимир Тошев от ГЕРБ заяви, че моментът е важен за нашата отбрана: "Това, което днес ще вземем като решение - да дадем мандат на правителството да преговаря и да сключи договори, които ще бъдат финализирани тук, в това събрание, ние повече няма да имаме възможност да коригираме развитието на българските въоръжени сили в следващите 30-50 години".

Против остават от партия "Воля". Веселин Марешки предупреди:

"Историята помни и Васил Левски, и поп Кръстьо и ако не можете да направите нещо толкова добро за нацията си, за да ви запомнят като Васил Левски, поне гледайте да не направите така, че да ви запомнят като поп Кръстьо".

Оперативна готовност за изпълнение на задачата по Air Policing трябва да се постигне в края на третата година от влизане в сила на договора за доставка на самолетите. А пълна готовност - в края на петата година. За изпълнението на тази задача България трябва да разполага с минимум 30 подготвени летци и 16-20 изтребители в летателна годност.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев