АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН ОТГОВАРЯ НЯКОЛКО ЧАСА НА ВЪПРОСИ НА ГРАЖДАНИТЕ В "ПРЯКА ЛИНИЯ"

 "ПРЯКА ЛИНИЯ
07.06.2018 / 20:37

Владимир Путин отговори на повече от 70 въпроса в продължение на 4 часа и 20 минути. Телефонните центрове получиха повече от 2,5 милиона въпроса. Повечето бяха свързани с вътрешни проблеми.

Нова световна война може да "сложи край на цивилизацията", предупреди Путин.

Страхът от взаимно унищожение, по думите му, сдържа водещите държави от резки движения и заставя да се уважават.

"Не знам с какви оръжия ще се води Третата световна война, но в четвъртата ще се бият с камъни и дървета", цитира той Алберт Айнщайн.

По думите му страхът от взаимно унищожение, както и стратегическият паритет, са принудили световните сили да се уважават след края на Втората световна война.

Президентът подчерта необходимостта от сядане на масата за преговори и приемане на решения, които ще гарантират европейската сигурност, отговаряща на днешната реалност.

Според него "безкрайните" обвинения на Запада по адрес на Русия са политическа грешка, пояснявайки, че тези политики са вредни за всички. Путин смята, че западните партньори постепенно започват да осъзнават необходимостта от установяване на отношения с Москва, въпреки че Западът гледа на Русия като на заплаха и конкурент. Държавният глава не може да даде прогноза кога ще се възстановят отношенията със Запада, но подчерта, че Русия е длъжна да защити интересите и стремежите си.

Русия трябва да защити интересите си в сферата на икономиката и сигурността. Но в същото време ние винаги се стремим към намиране на компромиси. Тъжно, партньорите на Русия отказват да признаят интересите ни, продължи той.

Путин отбеляза, че преди години е предупредил европейските държави за риска от САЩ да налагат правилата си над други и сега те плащат цената.

Руският държавник сравни наложените от САЩ мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико с икономическите санкции на Брюксел.

"Изглежда, че нашите партньори смятаха, че това никога няма да им се случи, тези контрапродуктивни политики на рестрикции и санкции. Но сега ние виждаме, че това се случва", обясни Владимир Путин. Той обърна внимание на това, че е предупредил в реч в Мюнхен през 2007 г. за растящото в САЩ чувство на изключителност и риска от налагане на собствените си правила върху други страни.

Държавният глава на Русия призова света да преговаря и да разработи нови механизми за международна сигурност.

Руският лидер вярва, че оказваният натиск над руски компании в чужбина подкопава доверието към икономическите политики на западните държави.

Путин също подчерта, че изтеглянето на САЩ от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана е опит за унищожение на стратегическия паритет.

САЩ хапят ръката, която ги храни с тези ограничения, коментира той наложените от САЩ рестрикции при търговия с американски долари. Путин иначе отбеляза, че доларът "в момента е универсална валута".

По казуса със Скрипал президентът на Русия коментира, че Москва иска консулски достъп до Юлия Скрипал, а също така иска да участва в разследването. Държавният глава вярва, че Сергей Скрипал и дъщеря му не са били отровени с бойно отровно вещество.

Както Великобритания твърди, че тези хора са били нападнати с химически агент, те щяха да са мъртви за няколко минути или секунди. Слава Богу, това не се случи. Бихме искали да имаме възможността да получим достъп до нашите граждани, до Юлия, и да вземем участие в разследването. Ако не получим достъп, сложно е да се коментира този въпрос, обясни той.

Русия ще направи всичко възможно за разрешаване на проблемите в Донбас в рамките на споразуменията от Минск, обеща той и допълни, че действащото украинско ръководство е неспособно да реши проблемите в региона.

Путин нарече украинците и руснаците "практически един народ", който има общо минало и бъдеще и заяви, че "винаги се е отнасял към Украйна като братска страна".

Коментирайки космическата програма на Русия, Путин съобщи, че до 2022 г. страната трябва да проведе първи изпитания на свръхтежка ракета с безпилотен режим, а до 2024 г. вече да влезе в употреба.

Владимир Путин съобщи, че една от основните амбиции на Москва е да върне превъзходството си в космическата индустрия. Той добави, че Русия развива планове за подобряване на космическата техника и сателити с цел да върне водещата си позиция в сектора.

Руският президент обеща на блогъри, че няма да затварят социални медии.

Путин определи статия на германска медия със заглавие "Тръмп тласка Европа в ръцете на Путин" като най-голямата шега, която е чувал скоро.

Според него твърденията за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. са нелепи. Той ги окачествява единствено като шега.

Путин отговори на въпроси за Сирия и новите руски оръжия.

От думите му стана ясно, че Русия е прекратила мащабните военни операции в Сирия, тъй като вече не е необходимо. Но Путин допълни, че войниците ще останат, докато е в интерес на Русия, защото изпълняват важни мисии.

Сирия не е полигон за изпитание на руски оръжия, но Москва използва нови оръжия там с цел практикуване на оперативна съвместимост, изтъкна той.

По-добре беше да унищожим терористите там, отколкото да ги срещнем тук, заяви още той и поясни, че Сирия е помогнала на въоръжените сили да натрупат безценен опит в условия на съвременен конфликт.

Путин каза, че от 2004 г. Русия засилено разработва нови оръжия в отговор на едностранното излизане на САЩ от договора за ПРО. Той отбеляза, че до 2019 г. страната ще приеме на въоръжение ракета "Кинжал" и система "Авангард", а до 2020 г. - ракета "Сармат".

Президентът на Руската федерация съобщи, че скоро ще разкрие информация за нови оръжия.

Това беше първата "Пряка линия" на Путин в новия му шестгодишен мандат и 16-ата от 2001 г. Той е участвал в предаването 12 пъти като президент и 4 пъти като премиер. Тази година форматът беше изменен, тъй като за първи път от десетилетие нямаше гости в залата, а също така министрите и губернаторите бяха по кабинетите си, защото Путин се свързва с тях, за да обяснят по-подробно проблемите пред гражданите.

Най-дългото предаване през годините е 4 часа и 47 минути.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев