АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

НС: ДО КРАЯ НА ОКТОМВРИ КАБИНЕТЪТ ТРЯБВА ДА ТЪРСИ ИНВЕСТИТОР ЗА АЕЦ "БЕЛЕНЕ" И ДА ПРЕГОВАРЯ

АЕЦ „Белене“
07.06.2018 / 13:17

Този мандат дадоха народните представители на правителството, след като подкрепиха предложението на ГЕРБ за рестарт на втората атомна централа.

Против гласуваха само от ДПС. Мнозинството обаче не подкрепи искането на БСП за падане на мораториума за строителството на АЕЦ "Белене".

Депутатите подкрепиха реализацията на енергийния проект на пазарен принцип и без държавни гаранции чрез отделяне на активите и пасивите за втората атомна централа в отделно проектно дружество. При тези условия се препоръчва на кабинета след октомври да предприеме действия за отмяна на мораториума за строителството на АЕЦ "Белене".

И в двете решения – и на ГЕРБ, и на БСП, е заложена възможността на пазарен принцип да се докаже, че проектът е жизнен. Затова и БСП подкрепи решението на ГЕРБ в името на политическия консенсус, уточни социалистът Таско Ерменков.

„Въпреки че според нас той е доста по-ограничен, но пък за сметка на това е първата крачка от 2012 година в правилната посока“.

Според заместник-председателя на БСП "За България" Жельо Бойчев обаче, липсата на отмяна на мораториума връзва ръцете на правителството в преговорния процес.

„Решението на ГЕРБ аз го чета само по един начин – като липса на доверие към вас, към българското правителство, което трябва да проведе тези преговори и след това да представи вариантите за реализация. И тогава ще преценяваме кое е изгодно и кое не е изгодно за държавата, но да ви дадат мандат да водите преговори, да ви вържат ръцете… всичко друго, но това за мене е бламиране, а да не се отмени решението на парламента март месец 2012 година – е лицемерие, колеги от ГЕРБ“.

Коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ напълно опровергаха твърденията на левицата.

Александър Ненков от ГЕРБ опроверга твърденията на левицата, но и призна, че подходът на управляващите е предпазлив, но с него се дават ясни граници за преговори.

„И вярваме, че ако бъдещите инвеститори наистина имат сериозно желание и виждат сериозен потенциал – икономически и финансов, в този проект, то те биха били склонни да поемат по-големия риск, без да твърдим с гръмки заглавия как рестартираме проекта. Нищо не рестартираме. Даваме просто мандат за следващите пет месеца да се направят евентуално проучвания какъв би бил истинският инвеститорски интерес“.

„Ние подкрепяме министъра и подкрепяме правителството да намери решение, така че да реализира платеното вече оборудване с дълъг цикъл на производство. Ние ще застанем зад правителството, но в никакъв случай няма да се съгласим да изграждаме „Белене“ независимо от всичко, независимо на каква цена, това няма как да стане“, това каза Валентин Николов.

Енергийният министър Теменужка Петкова приветства постигнатият консенсус.

„Отразява в най-пълна степен интересите на нашата страна и на българските граждани“.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев