АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЪВЕТ ПО КИБЕРСИГУРНОСТ КЪМ МС ЩЕ ОЦЕНЯВА И СЪВЕТВА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КИБЕРАТАКИ

Киберсигурност
06.06.2018 / 20:00

Съвет по киберсигурност към МС ще оценява и съветва за противодействие на кибератаки. Това предвижда одобреният от вътрешната комисия на парламента Закон за киберсигурност. Той въвежда в българското законодателство европейска директива за високо общо ниво на сигурност на мрежите и информационните системи.

Онлайн магазините, търсачките и облачните услуги трябва да бъдат подсигурени срещу кибератаки, препоръчва законопроектът, а секторите, определени като потенциални мишени са публичната администрация, енергетиката, транспортът, банките, болниците, снабдяването с питейна вода.

Вицепремиерът Томислав Дончев увери, че няма опасения за сблъсък с вече съществуващи законодателни инициативи и увери, че мерките са предимно организационни, а не финансови.

"Няма текст, който да предполага допълнителни разходи. Считам, че с приемането на закон като минимум въвеждаме ред, организация и яснота кой какво трябва да прави в подобни ситуации", каза той.

Заместник-военният министър Атанас Запрянов информира комисията, че към момента системата "Странджа“, която свързва отбранителните ни обекти, не е завършена, а системата на МВР TETRA била по-развита от "Странджа" , но до момента двете системи не са свързани помежду си заради липсата на инвестиция в софтуер за обмяна между двете различни системи:

"На фирмен език "Моторола“ и "Нокиа“ трябва да бъдат впрегнати и това е възможно да се направи чрез инвестиция", каза той.

Законът за киберсигурност трябва да мине през още комисии, за да влезе за обсъждане в пленарна зала.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев