АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ВСИЧКИ СРЕЩУ БЪЛГАРСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОБЩА ЕВРОПЕЙСКА МИГРАЦИОННА ПОЛИТИКА

Европейски съюз
05.06.2018 / 23:28

България се опитва да постигне компромис с предложение, което днес бе тема на срещата на министрите на вътрешните работи в Люксембург.

Бежанците да се разпределят само тогава автоматично в страните от ЕС, когато Европа преживее нова бежанска вълна, подобна на 2015 г. Това обаче ще става едва след като се окаже, че първоначално предвиденото доброволно приемане на бежанци не сработи. При по-ограничен бежански натиск българското европредседателство предвижда активирането на нова система за подпомагане на страните по външната граница на съюза, които в момента се чувстват изоставени от европейската солидарност. На практика това чувство изстреля крайнодесните популисти в Италия в управлението. „Италия и Сицилия не могат да бъдат повече бежанският лагер на Европа“, заяви новият италиански вътрешен министър, шефът на крайнодясната „Лига“, Матео Салвини.

Разпределянето на бежанците обаче е само една от темите в българското предложение. Важни елементи са засилването на граничната охрана и бързото експулсиране на мигранти, които нямат право на убежище.

Още преди началото на днешната среща на вътрешните министри стана ясно, че до компромис няма да се стигне.

Най-яростна съпротива демонстрираха Вишеградските държави, които се обявяват категорично против всякакво споменаване на „автоматично разпределение“ на бежанци. Срещу българското предложение се обяви и Германия. "За нас е от решаващо значение, страната, в която мигрантите пристигат, да носи отговорност по казуса в рамките на поне десет години", заяви държавният секретар във вътрешното министерство Щефан Майер от консервативния баварски ХСС.

Скептичен е и австрийският вътрешен министър Херберт Кикл от крайнодясната „Партия на свободата“, който от следващия месец ще поеме координацията в дебата по темата. "Нека бъдем солидарни там, където става дума за предотвратяване на нелегалната миграция. По-добрата охрана на границата е част от проблема, но съвсем не я изчерпва", заяви той.

Кога да очакваме пробив в преговорите за новата миграционна политика на ЕС? Най-точният отговор даде люксембургският министър на външните работи и миграцията Жан Аселборн: "Великден, но коя година, не мога да кажа."

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев