АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ПО МНОГОГОДИШНАТА ФИНАНСОВА РАМКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОСТИГНАТО ДО КРАЯ НА МАРТ 2019-А

Комисар Фил Хоган
05.06.2018 / 20:25

Общото споразумение по многогодишната финансова рамка, включително в частта земеделие, трябва да бъде постигнато до края на март следващата година. Това обяви в София еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган. В новия програмен период акцент ще бъде поставен върху обновяването на поколенията в селското стопанство и с повече пари държавите-членки ще насърчават младите фермери.

Европейският съюз трябва да положи всички усилия за стимулирането на младите фермери, които в момента са едва 6 процента, а страните-членки все още инвестират под 1 процент за тази цел, посочи еврокомисарят Фил Хоган:

"За първи път има възможност за държавите членки да предложат сериозни проекти за обновяването на поколенията в земеделието. Всяка страна трябва да включи в своя стратегически план този проект, както и стимули за младите фермери. В противен случай планът няма да получи одобрение от европейските институции".

Допълнителните възможности, които България обмисля, загатна земеделският министър Румен Порожанов: "Тази програма и инструментариумът, който всяка страна-членка трябва да заложи, разбира се, основно трябва да кореспондира с възможностите на първи и на втори стълб. Нека веднага да отворим една скоба към финансовите инструменти. Ние трябва да разработим много допълнителни възможности за стимулиране, включително и с финансови инструменти, които да подпомогнат, дори и капитализация на фирмите. Те са стандартни финансовите инструменти, дори ако щете и улесненият достъп на земя. Върти ми се нещо в главата с Държавния поземлен фонд за млади фермери да ги стимулираме, но нека да ми узрее в главата, да не се създаде някаква неконкурентоспособност, която да се приложи".

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев