АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ОТСЛАБВАТ ШАНСОВЕТЕ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА СПОРА ЗА ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ

Премиери
01.06.2018 / 23:28

Споразумение между Гърция и Македония по продължаващия от десетилетия спор за името на бившата югославска република вероятно няма да бъде постигнато през следващите дни. Това обяви представител на гръцкото правителство, цитиран от "Ройтерс".

Македония и Гърция провеждат преговори за разрешаването на дългогодишния спор, който възпрепятства плановете на югозападната ни съседка да се присъедини към НАТО и Европейския съюз. Целта им беше да разрешат спора преди срещата на върха на ЕС в края на юни.

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви в понеделник, че той и македонският му колега Никола Димитров са приключили преговорите по въпроса и че техните премиери се очаквало да се заемат с договарянето на окончателното споразумение.

"Шансовете за сключване на споразумение в рамките на следващите дни като че ли отслабват", изтъкнал гръцкият представител, добавяйки, че Скопие не било "готово да отговори" на договореното между двамата министри.

По-рано говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос заяви, че все още има юридически и политически проблеми, които трябва да бъдат разрешени.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев