АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДОНЧЕВ: БЪЛГАРИЯ ИМА 1 ГОДИНА, ЗА ДА ЗАВЪРШИ ТЕХНИЧЕСКАТА ЧАСТ ПО ПРОЕКТА ЗА ОТКЛОНЕНИЕ НА "ТУРСКИ ПОТОК“ КЪМ БЪЛГАРИЯ

Томислав Дончев
01.06.2018 / 13:35

България има една година, за да завърши техническата част по проекта за отклонение на "Турски поток“ в посока България. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев. Според него в целия подготвителен процес е важно да се договори каква част от газа, който ще се доставя, ще е за транзит и каква за търговия.

"То да се случи, е необходимо да се свърши много работа на техническо ниво, на първо място, от министрите на енергетиката. Основните разговори обаче са във формат газови дружества – "Газпром" и "Булгартрансгаз". Има работа, която трябва да се свърши и с Европейската комисия. Мисля, че ние имаме срок по-малък от година да приключи тази техническа работа. Да предположим, че руска тръба стигне до България. Това е добре. От тук нататък има много възможни хипотези – транзит, търговия. Тук има различни виждания. Те имат и икономически, и политически, и технически нюанси. Неслучайно споменах, че има много работа да се свърши".

В отговор на изказването на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че Русия и България проявяват интерес към развитие на проекта "Турски поток" в посока България, но при преговорите между руския президент и българския премиер не са постигнати конкретни договорености, Дончев също уточни:

"Формат на разговори президент и министър-председател да се резервират капацитети и да се изчислява колко милиарда кубически метра газ къде ще се доставя, това е несериозно. Има принципен разговор. Има изразена ясна позиция на руската страна, че това е възможно, предпочитано трасе".

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев