АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МАХАТ И ЕМИЛИЯН СТАНЕВ ОТ УЧЕБНИЦИТЕ

Емилиян Станев
29.05.2018 / 20:32

Интелектуалци възразяват срещу намерението на МОН да премахне творчеството на Емилиян Станев от учебните програми. Според последните разработки за новите учебни планове се предвижда текстовете на Емилиян Станев да отпаднат от учебниците за начално училищно образование, както и от тези за четвърти и осми клас, където са се изучавали до момента, ъобщи д-р Радка Пенчева, завеждащ къщата музей на Емилиян Станев във Велико Търново.

По думите й това е недопустимо, защото писателят е един от големите класици в българската литература и един от най-превежданите български автори по света и днес. Тя припомни, че в чест на неговата 100-годишнина ЮНЕСКО обявява 2007 година за година на българския писател Емилиян Станев, като признание за приноса му в световната литература.

Според литературоведа доц. Владимир Донев, Емилиян Станев заслужава да бъде част от учебните програми защото би обогатил и утвърдил представата на българите за себе си. Той смята, че отпадането на произведенията се дължи на преструктурирането на програмите заради промените в Закона за предучилищното и училищно образование и новите степени, предвидени в него.

"Предполагам в министерството няма някаква целенасочена кампания за махане на класици на българската литература, но резултатът от новите програми е "изтръгването" последния класик в българската литература Емилиян Станев", посочи той и допълни, че в творчеството си той обхваща историческата, социално-политическата, анималистичната и любовната теми.

Неговото предложение е Емилиян Станев да се изучава в шести клас със своето анималистично творчество, както и в 12 клас, в тематичния раздел "Любов" с повестта "Крадецът на праскови".

Представителите на Националното сдружение "Емилиян Станев" , като носители на неговите авторски права и пазители на паметта му ще изпратят отворено писмо до Министерството на образованието и науката, в което ще посочат своите възражения и предложения, каза Радка Пенчева, цитирана от БТА.

Копие ще получат народните представители, както и местната власт. Къщата музей на писателя във Велико Търново е създадена през 1978 година, средно на година над 2500 ученици и любители на творчеството му я посещават, уточни уредникът.

http://www.glasove.com/categories/novini/news/mahat-i-emiliyan-stanev-ot-uchebnicite

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев