АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ И ЗАЕВ СЕ ПОКЛОНИХА НА ГРОБА НА СВЕТИ КИРИЛ В РИМ

Поклонение в Рим
24.05.2018 / 20:55

„Празници като 24 май не са повод за раздор, по-добре е да ги честваме заедно,” каза премиерът Бойко Борисов в Рим, където заедно с македонския си колега Зоран Заев посети църквите „Сан Клементе” и „Санта Мария Маджоре”.

Официалната програма от посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Рим започна с традиционното поклонение пред гроба на свети Кирил в базиликата „Сан Клементе”. За първи път тази година то бе осъществено съвместно с делегацията на Македония, водена от министър-председателя Зоран Заев.

След посещението на базиликата „Сан Клементе” двете делегации се отправиха към базиликата „Санта Мария Маджоре”, която е една от четирите велики базилики в Рим и една от дванадесетте папски базилики в целия свят, непосредствено подчинени на главата на Римокатолическата църква. Именно там през 867 г. папа Адриан II посреща светите братя и благославя делото им, славянската азбука и славянските книги.

Двамата министър-председатели подчертаха значението на съвместната визита веднага след това. „Показахме, че вместо да се караме, вместо тези празници да са раздор, да правим изявления след всяко изказване на един или друг дали в Скопие, дали в София, дали на друго място, колко по-добре е заедно да си честваме, заедно да си ги славим, защото те са велики, те са свети братя”, каза Борисов.

По думите на македонския премиер Зоран Заев поклонението на гроба на свети Кирил, където почиват неговите мощи, и поклонението пред плочата в базиликата „Санта Мария Маджоре”, които са осъществени от двете делегации, водени от премиерите на двете държави, е повод още веднъж да се напомни за духовното и просветителско дело на двамата братя за славянските народи.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев