АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ ЗАПЛАШИХА ЕВРОПА СЪС САНКЦИИ ЗАРАДИ ИРАН

Америка
16.05.2018 / 22:44

Съвсем неотдавна, произнасяйки реч пред конгреса на САЩ, президентът на Франция Емануел Макрон направи позитивни прогнози, вижате ли САЩ все пак ще се върнат в съглашението по климата. Тръмп със засилване удря този оптимизъм с едностранното си излизане от ядреното съглашение с Иран – сделка, къде по-важна за международната стабилност. Има мнение, че такава политика неминуемо ще доведе до раздор между САЩ Европа и ще сложи край на трансатлантическото единство.

В Европа вече повъртяха пръст около слепоочието си, осъждайки инициативата на Тръмп. За да отрезви негодуващите съюзници Вашингтон прибягна до заплахи – съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън не изключи санкции против страните от ЕС, сътрудничещи си с Техеран.. Той каза, че „това е възможно, това зависи от поведението на другите правителства“.

И докато в администрацията на Тръмп следят поведението на европейските лидери, бившият директор на ЦРУ Майкъл Хайдън в интервю за списание Spiegel изрази мнение, че действията на ръководителя на Белия дом ще навредят не толкова на и без това сложните отношения с Иран, колкото на диалога с Европа и на трансатлантическото единство.

„За съжаление, протестът против международните правила и закони се превърна в някакъв навик за правителството на Съединените щати“ - констатира ръководителят на МВнР на Иран Мохамад Джавад Зариф на срещата с Лавров. Руската страна е солидарна с това мнение, а ситуацията намира за кризисна.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев