АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ТУСК: С ПРИЯТЕЛИ КАТО ТРЪМП НЕ НИ ТРЯБВАТ ВРАГОВЕ

Доналд Туск
16.05.2018 / 19:40

Имаме нужда от обединен европейски фронт. Утре се срещаме с лидерите на Западните Балкани. Искаме да демонстрираме, че ни е грижа за социално-икономическото развитие на региона. ЕС инвестира много в Западните Балкани. Надявам се да доближим нашите приятели до ЕС. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди срещата на лидерите в София.

Туск подчерта, че ще настоява лидерите да препотвърдят позицията си, че се придържат към ядрената сделка с Иран. „Тя е добра. Искам ЕК да получи зелена светлина, така че да е готова да действа, когато европейските интереси са засегнати“.

"Искам Европейска комисия да получи зелена светлина, така че да е готова да действа, когато европейските интереси са засегнати. Трябва да търсим начини да намираме партньори, за да адресираме за сериозни проблеми относно програмата на Иран и техните регионални дейности.

Европа трябва да е благодарна на президента Тръмп, защото благодарение на него ние се отървахме от всички илюзии, той ни накара да осъзнаем, че ако ни трябва помощ, ще намерим тази помощ на края на собствената си ръка.

Европа трябва да направи всичко възможно да се защитите, независимо от Трансатлантическата връзка, но в същото време, трябва да се подготвени и за тези сценарии, в които трябва да действаме самостоятелно", каза Туск.

„Друга важна тема, която ще обсъдим, е търговията. Нашето единство е най-голямата ни сила. Ние се придържаме към нашите правила. Трябва да върнем реалността в дискусията със САЩ по повод новите по-високи мита за стоманата и алуминия“, посочи той. С приятели като Тръмп врагове не ни трябват, подчерта Туск.

„Не се съмнявам, че в новата глобална игра Европа ще бъде един от основните играчи, а не пионка. За да бъдем субект, а не обект на глобалната политика. Европа трябва да бъде икономически, политически и военно заедно. Или сме заедно, или няма да ни има“, предупреди Доналд Туск.

„Европа трябва да направим всичко по силите си, за да се защити. Трябва да сме подготвени за тези сценарии, при които трябва да действаме сами, но трябва да имаме политическо обединение. Да си европеец трябва да ни прави горди“.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев